D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 24. januar

1991.

* Predsjednici Srbije i Slovenije, Slobodan Milošević i Milan Kučan, razgovarali su u Beogradu o budućnosti Jugoslavije i drugim aktuelnim političkim pitanjima Slovenije i Srbije.

* Sabor RH sazvan je na vanredno zasjedanje koje počinje 25. januara. U vanrednom saopštenju predsjednika hrvatskog Sabora dr Žarka Domljanja kaže se, da je povod za sazivanje vanrednog zasjedanja Sabora saopštenje SSNO-a od 23. januara 1991. godine.

* Organi krivičnog gonjenja JNA u Hrvatskoj, lišili su slobode veći broj lica zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju i naoružavanju ilegalnih parvojnih jedinica.

* Američki ambasador u SFRJ Voren Cimerman poručio je predsjedniku Predsjedništva SFRJ Borislavu Joviću, da SAD neće prihvatiti angažovanje JNA protiv demokratski izabranih institucija vlasti.

1993.

* Hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, izjavio je da je vojna ofanziva na teritoriji pod zaštitom UN okončana, pošto su hrvatske trupe zauzele ključnu drumsku vezu između sjevera i juga zemlje.

1994.

* U SRJ je otopočela primjena novog ekonomskog programa. U opticaj je pušten novi konvertabilni dinar.

1995.

* U Belom Manastiru počelo suđenje petorici Hrvata osumnjičenih za ubistvo 17  civila u Paulin Dvoru kod Osijeka u noći između 11. i 12. decembra 1991. Od 17 žrtava 16 su bili Srbi.

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević primio je u Beogradu kopredsjednika i njegovog pomoćnika Ženevske konferencije Dejvida Ovena i Kai Aidea. Milošević je izrazio uvjerenje da će uz angažman Kontakt-grupe doći do ubrzanja mirovnog procesa, te je podržao i normalizovanje odnosa između Knina i Zagreba.

 

 

Veritas.info

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.