D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 24. april

1991.

* Sastnak šestorice predsjednika zakazan na Cetinju, otkazan je zbog zasjedanja Skupštine SFRJ.

* U Zagrebu su se sastali predsjednik hrvatske Vlade Josip Manolić i predsjednik savezne Vlade Ante Marković, kojem je upućen prigovor zbog pritiska JNA na Republiku Hrvatsku.

* Policijska uprava Osijek podnijela krivičnu prijavu protiv Vojislava Šešelja, Milana Paroškog i Jovana Ostojića zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje te pozivanja na razbijanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

1993.

* U Beogradu na sasatanku sa lordom Ovenom i Vensovim saradnikom Herbom Okunom, predsjednik Srbije Slobodan Milošević zatražio je razjašnjenje tri ključna elementa Vens-Ovenovog plana: status sjevernog koridora, ustavna rješenja i bezbjednost imovine i građana u oblastima koje Srbi moraju vratiti Hrvatima i Muslimanima.

* Na zajedničkoj sjednici dvaju parlamenata RSK i RS u Novom Gradu, usvojena je Deklaracija Zajednica skupština RSK i RS. Parlamentarci novokonstituisane Skupštine usvojili su odluku da se, ukoliko međunarodna zajednica zavede najnovije ekonomske sankcije protiv SRJ, hitno sazovu Narodne skupštine RS i RSK, na kojima treba da se donese odluka o raspisivanju referendum za ujedinjenje dviju Republika u jednu državu.

* Predsjednik RSK, Goran Hadžić, izjavio je, pred početak zajedničkog zasjedanja Skupštine RS i RSK u Novom Gradu, da “ovo nije sastanak ujedinjenja” i“ za sada pravimo zajedničku platformu za istupanje prema međunarodnoj zajednici”.

1995.

* Vrhovni savjet odbrane RSK smatra da RSK treba da prihvati produženje mandata mirovnih snaga UN samo na dosadašnjim principima, tj. da odbaci njihov promijenjeni naziv, ocjenjujući tu promijenu kao pokušaj prejudiciranja političkog rješenja.

* Srpska vojska i civili blokirali su saobraćaj na  području autoceste Zagreb – Lipovac. Srpska strana se protivila odredbama privrednog sporazuma prema kojem je nesmetan promet putnika i roba između Republike Srpske Krajine i Savezne Republike Jugoslavije bio nemoguć. Hrvatske vlasti zahtijevaju da se autocesta otvori najkasnije do 6 sati ujutro, povodom toga Hrvoje Šarinić je izjavio: “Ukoliko srpski ekstremisti i UNCRO ne uklone barikade na autocesti, hrvatske redarstvene snage same će “ponovno” otvoriti autocestu”.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.