D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 24. октобар 1990.

1990.

* Свешетенство православне цркве Св. Преображења Господњег у Загребу и више од 800 вјерника православне вјероисповјести упутили су апел државном руководству Хрватске да им пруже адекватну заштиту од све бројнијих напада, провокација и понижења којима су изложени у посљедње вријеме.

1991.

* Швајцарска је најавила признавање хрватских пасоша.

* У Ковачевцу, општина Нова Градишка, хицем из пиштоља убијен је Његован Душан (1915), пензионер.

* Припадници ЗНГ, у селу Клиса, општина Славонска Пожега убили су Кардаш Јелу (1923).

*Зец Петра (1941) и Новаковић Маријана (1952) из Пакраца, комшије и колеге запослени у Пилани, привели су Дамир Чатак и Владимир Драклесер на информартивни разговор. Од тада им се изгубио сваки траг све до 2005. када су њихова тијела ексхумирана са сеоског гробља у Батињанима, општина Пакрац.

1992.

* Пропала је намјера да се симболично обиљежи отварање аутопута Београд-Загреб, уз сагалсност југословенске и хрватске владе, као и представника УНПРОФОР-а. Конвојима возила којим су новинари из оба града кренули ка Окучанима, испријечили су се наоружани припадници милиције РСК. Предсједник општине Окучани обавјестио новинаре да не постоји одлука Владе РСК о условима за отварање аутопута.

1993.

* Предсједник РСК Милан Мартић је издао проглас народу РСК. У прогласу се каже: “У предстојећем период можемо на међународно плану очекивати интензивне политичке и дипломатске притиске на народ и на руководство РСК, чија је намјера да нам се наметну таква политичка рјешења која би нас вратила у састав Хрватске”. С тим у вези је упозорио да он неће дозволити да у држави, “наводно у име демократије”, узму маха она понашања која могу да угрозе “нашу одбрамбену моћ, да нас ослабе на унутрашњем и међународном плану и изазову хаос у држави”.

1995.

* Амерички предсједник, Бил Клинтон, затражио је од предсједника Хрватске Фрање Туђмана и предсједника предсједништва БиХ Алије Изетбеговића да искористе наредне мировне преговоре за“окончање сукоба са Србима”, саопштила је Бијела кућа у Њујорку.

* Шеф њемачке дипломатије Клаус Кинкел упозорио је у сусрету с хрватским предсједником Фрањом Туђманом у Њујорку, да Хрватској пријети потпуна међународна изолација уколико предузме војне акције у Источној Славонији.

* „Међународни трибунал у Хагу посједује чврсте доказе да су на подручијима Крајине и Западне Славоније почињени ратни злочини и злочини против човјечности” изјавио је у Женеви главни тужилац Хашког суда Ричард Голдстон.

* Министар спољних послова Хрватске Мате Гранић изјавио је да ће Хрватска до Божића (25. децембра) “успоставити пун интегритет над Превлаком.”

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.