D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. januar

1991.

* Predsjedništvo SFRJ naredilo obaveznu demobilizaciju rezervnog sastava milicije u Hrvatskoj.

* Nekoliko televizijskih centara je emitovalo televizisjku emisiju Informativnog centra SSNO o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku. Za organizaciju šverca oružjem, optuženi su hrvatski general Martin Špegelj i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac.

* Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti preimenovana je u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU).

1992.

* Predsjednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović na tribini u Čačku rekao je: “ Ne možemo biti zadovoljni planom Sajrusa Vensa jer on u sebi krije neke opasne nejasnoće. Teško je razumjeti zašto treba da bude razoružana samo srpska milicija u Krajinama, a oni drugi da ostanu naoružani. Nije dobro za srpski živalj što JNA napušta ove teritorije prije postizanja političkog rešenja. I konačno, teško je predvidjeti što će se dogoditi poslije šest mjeseci. Jer bi u slučaju povlačenja plavih šljemova, povratak armije na područja naseljena Srbima mogao da bude proglašen za agresiju na jednu suverenu državu. Na ono na što ima pravo, recimo million Makedonaca, moraju imati ista takva prava i dva miliona Srba, koliko nas sada ima van Republike Srbije “, naglasio je Dragoljub Mićunović.

1993.

* Hrvatske vojne snage zauzele su reon Maslenice i aerodrom Zemunik.

* U borbama na benkovačkom  ratištu u okviru akcije “Maslenica” u Paljuvu su stradali  Banda Branko (1965), Borić Stamenko (1968), Dragić Milan (1972) i Simić Ljubiša (1955), a u Pridragi Rajić Željko (1970), Vukša Ratko (1963), Vujić Sava (1965) i Sinobad Draško (1968).

* Vrhovni savjet odbrane SRJ, odlučio je da podigne borbenu gotovost odgovarajućeg  sastava Vojske Jugoslavije, a Saveznoj vladi naloženo je da preduzme sve potrebne mjere na spoljnom i unutrašnjem planu.

* Visoki komesar UN za izbjeglice Sadako Ogata je sa predsjednikom SRJ Dobricom Ćosićem vodila razgovore o problemima humanitarne pomoći SRJ, u kojoj ima oko pola miliona izbjeglica. Sadako Ogata je zahvalila Ćosiću i vladi Jugoslavije na tretmanu izbjeglica iz Hrvatske i BiH u Jugoslaviji

* U Ženevi nastavljeni pregovori na mirovnoj konferenciji o Jugoslaviji pod teškim opterećenjem zbog hrvatske agresije na RSK i hrvatsko-muslimanskih sukoba u Gornjem Vakufu.

* SB UN je jednoglasno usvojio Rezoluciju 802, kojom je od hrvatskih snaga oštro zahtijevano povlačenje sa novookupiranih područja u Krajini, dok je Srbima naloženo da odmah vrate teško naoružanje pod kontrolu UN.

1995.

* Najviši rukovodioci RSK i RS razgovarali su na Palama o aktuelnoj situaciji, nakon odluke Hrvatske da otkaže gostoprimstvo mirovnim snagama UN i prijetnji hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da će silom vratiti “okupirana područja”.

* Predsjednik RS Radovan Karadžić izjavio je da će se u slučaju agresije Hrvatske dvije srpske republike zapadno od Drine zajednički braniti. Predsjednik RSK Milan Martić je dodao da će SRJ “preuzeti svoje obaveze i da će zaštiti teritorije Krajine”.

* Generalni sekretar UN, Butros Gali, zatražio je od predsjednika RH Franje Tuđmana da promjeni svoju odluku o uskraćivanju mandata UNPROFOR-a, upozorivši ga da će u protivnom mirovne snage UN biti povučene i iz BiH.

* U Mađarskoj je objelodanjeno da je iranski putnički avion “Boing 707” nekoliko dana ranije, umjesto da doleti u Zagreb, zadržan  na budimpeštanskom aerodromu, jer je prema obavještenju, dobijenom od UNPROFOR-a, prevozio oružje. Iako su neimenovani službenici UN tražili da se avion zapljeni, mađarske vlasti, iz “diplomatskih I bezbjedonosnih razloga”, to nisu učinile, pa je avion vraćen u Teheran.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.