D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. mart

1991.

 * U pograničnom području Hrvatske i Srbije, u Karađorđevu (Vojvodina), održan sastanak predsjednika Srbije Slobodna Miloševića i predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, razgovarali su o krizi u Jugoslaviji.

* Predsjednici republika dogovorili su satanak  za 28. mart u Splitu, a domaćin će biti hrvatski predsjednik Tuđman, saopštilo je  Ministarstvo informisanja  RH

* Na Plitvicama održan protest  u organizaciji SDS-a na kojem je zahtijevano da Nacionalni park Plitvička jezera ostane u sklopu  SAO Krajine.

1992.

 * Na sjednici SIV-a kojim je predsjedavao Aleksandar Mitrović razmatrana je aktivnost saveznih organa na preduzimanju mjera vezanih za dolazak i razmještanje mirovnih snaga UN-a.

* Komanda Kninskog korpusa JNA izdala je saopštenje povodom izrečene tvrdnje biroa Vlade RSK u Beogradu da je od strane jednog pripadnika ovog korpusa pokušan atentat na predsjednika SO Milana Babića. U saopštenju za javnost se kaže: “Nije se radilo ni o kakvom atentatu, već o slučajno opaljenom metku. Naime 23. marta oko 21 sat u dnevnoj sobi dr Milana Babića, posjetilac u stanu dr Babića, rezervni potporučnik Zdravko Vranješ, koji je do sada bio kućni prijatelj Babićevih, je slučajno opalio metak. Da se nije radilo o atentatu, najbolje se vidi iz činjenice da ga je sam Babić prijavio tek  18 sati kasnije.Uz to atentat nije prijavljen ni u SUP-u Krajine, niti odgovarajućoj službi Komande Kninskog korpusa JNA”.

Tarbuk Nikola (1956) iz Vinkovaca,  prisilno je mobilisan u Hrvatsku vojsku, sa ostalim prisilno mobilisanim licima iz Vinkovaca nehrvatske nacionalnosti vođen je na prisilan rad. Međutim na današnji dan izgubio mu se svaki trag, i od tada se vodi kao nestao.

 1993.

* Princ Tomislav Karađorđević, sin kralja Jugoslavije Aleksandra I Karađorđevića, doputovao je u pratnji episkopa dalmatinskog Longina u Knin. On je obišao  ranjenike SVK u bolnici Sveti Sava u Kninu kao i osnovnu školu Nikola Tesla.

* Predsjednik vojnog odbora NATO-a, feldmaršal Ričard Vincent, ocjenio je, u izjavi datoj britanskim medijima, da je Vens-Ovenov plan neostvariv.

* Hrvatska i Slovenija su postale članice Svjetske banke, tako sun na sebe preuzele  dio sukcesije bivše Jugoslavije

1994.

 * Na konferenciji za novinare u Zagrebu, predsjednik Srpskog demokratskog foruma dr Milorad Pupovac  je rekao da je  susret srpskih i hrvatskih predstavnika u ruskoj ambasadi u Zagrebu značajan i pozitivan pomak u odnosima Srba i Hrvata, ali da  u Republici Hrvatskoj još nisu stvorene političke, ekonomsko-socijalne ni psihološke pretpostavke za povratak izbjeglica na područja pod kontrolom hrvatskih vlasti.

1995.

 * U svom redovnom izvještaju generalni sekretar UN Butros Gali predložio je da UNPROFOR na teritoriji bivše Jugoslavije djeluje ubuduće pod drugim imenom i donekle izmjenjenim karakterom i nadležnostima. Posebno bi se formirale mirovne snage za Hrvatsku, BiH i Makedoniju sa sopstvenom komandama, ali pod jedinstvenim nadzorom.

* Prema posljednjem nacrtu rezolucije Vijeća bezbjednosti za Hrvatsku, mirovne snage koje bi kontrolirsale hrvatske granice pratile bi i izvještavale o prelasku vojnog personala, vojnih potrepština  i oružja iz Srbije i BiH.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.