D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.02.2020, Saopštenje povodom godišnjice likvidacije porodice Radosavljević u Daruvaru (25.02.1992)

Dana 25. februara 1992. godine u Daruvaru pripadnik Hrvatske vojske, tada dvadesetogodišnji Jožica Mudri, likvidirao je četveročlanu srpsku porodicu Radosavljević: Radeta (36), njegovu suprugu Jovanku (32) i njihove maloljetne sinove Dejana (14) i Nenada (10).

Toga dana, oko 19.15 časova, u kuću Radosavljevića navratio je Jožica Mudri u uniformi vojnog policajca i u toku višečasovnog razgovora sa vlasnikom kuće, motivisan činjenicom da su Radosavljevići srpske nacionalnosti, izvadio pištolj iz futrole i iz neposredne blizine u njih ispalio 11 metaka pucajući im u glave. Pošto je Dejan i nakon pucnjave davao znakove života, Mudri mu je kuhinjskim nožem zadao još osam ubodnih rana po grudnom košu i stomaku. Zatim je tijela mrtvih Radosavljevića posložio po podu trpezarije jedno do drugoga, te ih minirao plastičnim eksplozivom, što je prouzrokovalo njihovo komadanje i oštećenje cijele kuće. A nakon toga čina iz kuće Radosavljevića ukrao jedan video rekorder i jedan daljinski upravljač i odnio ih na poklon svojoj djevojci Tajani Biljan.

Ovo je nešto skraćena verzija dispozitiva pravosnažne presude Okružnog suda u Bjelovaru, broj: K-153/52. od 7. januara 1994. godine, kojom je ubica proglašen krivim za četiri djela ubistva, jednog teškog djela protiv opšte sigurnosti i jednog djela krađe, zbog čega je osuđen na jedinstvenu kaznu od trinaest godina zatvora, s tim da mu je Vrhovni sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora.

Iako je ubica u toku krivičnog postupka tvrdio da se na likvidaciju Radosavljevića odlučio nakon što mu je njegov komandir Miroslav Guberović u jednom lokalu, u koji je navratio i Radosavljević Rade, kojeg je ubica poznavao pošto su radili u istom preduzeću, rekao “da večeras mora likvidirati tog smrada” te mu u tu svrhu dao i kola na raspolaganje i pripadnika njihove jedinice Miroslava Moulisa da mu pokaže Radetovu kuću, za ovaj zločin optužen je i osuđen samo Jožica Mudri i to za klasična krivična djela ali ne i za ratni zločin.

Radetov otac Petar i sestra Milica po pravosnažnosti presude podnijeli su tužbu protiv Republike Hrvatske radi naknade štete. Petar umire u toku parnice, a postupak, kao jedini nasljednik, preuzima njegova kći Milica. Opštinski sud u Daruvaru, presudom iz juna 2007, koju je potvrdio i Županijski sud u Bjelovaru, odbija Miličin tužbeni zahtjev u cjelosti, uz obrazloženje da u trenutku smrti nije živjela sa bratom i njegovom porodicom te da joj ne pripada ni pravo na nematerijalnu štetu kao nasljednici oca Petra, kakav stav su zauzeli i Vrhovni i Ustavni sudovi Hrvatske. S obzirom da je izgubila sporove, sudovi su presudili da ona državi Hrvatskoj naknadi trošak parničnog postupka u iznosu od oko 25.000 evra.

I Jovankina majka, Pela Medaković, takođe je tužila RH za naknadu štete zbog ubijene kćeri i dva unuka, temeljeći odgovornost države na činjenici da je vojnik-ubica djelo počinio oružjem, kao opasnom stvari, kojeg je vlasnik država Hrvatska. Iako je Opštinski sud u Zagrebu, kao prvostepeni, prihvatio Pelinu tužbu, Županijski sud u Zagrebu, kao drugostepeni, imao je drugačiji stav – “štetna radnja nije ni u kavoj vezi sa obavljanjem vojne službe” – i odbio Pelinu tužbu u cjelosti, istovremeno je obavezujući da državi plati parnične troškove od oko 1.300 evra.

Ubica je odavno izišao iz zatvora i danas živi u Daruvaru kao ugledan domaćin i “zaslužni učesnik Domovinskog rata”. I ne propušta priliku da se Milici prilikom susreta ne nasmije u lice.

Pored likvidacija tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991. i četveročlanih porodica Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992. i Olujić iz Cerne kod Županje u februaru 1992, i ubistvo četveročlane porodice Radosavljević iz Daruvara spada u najmonstruoznije likvidacije neke porodice u ratu devedesetih na području Hrvatske i Republike Srpske Krajine zbog njihove etničke pripadnosti.

 

U Beogradu i Banja Luci, 25.02.2020.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.