D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. februar

1990.

* Prvi opći sabor HDZ-a završio dvodnevni rad. Tajnim glasanjem dr Franjo Tuđman, kao jedini kandidat, izabran je sa  1.382 glasa od 1.760 delegata s pravom glasa, a glasalo je njih 1.426.

1992.

* U Daruvaru pripadnik Hrvatske vojske, tada dvadesetogodišnji Jožica Mudri, likvidirao je četveročlanu srpsku porodicu Radosavljević: Radeta (36), njegovu suprugu Jovanku (32) i njihove maloljetne sinove Dejana (14) i Nenada (10).

Oko 19.15 časova, u kuću Radosavljevića navratio je Jožica Mudri u uniformi vojnog policajca i u toku višečasovnog razgovora sa vlasnikom kuće, motivisan činjenicom da su Radosavljevići srpske nacionalnosti, izvadio pištolj iz futrole i iz neposredne blizine u njih ispalio 11 metaka pucajući im u glave. Pošto je Dejan i nakon pucnjave davao znakove života, Mudri mu je kuhinjskim nožem zadao još osam ubodnih rana po grudnom košu i stomaku. Zatim je tijela mrtvih Radosavljevića posložio po podu trpezarije jedno do drugoga, te ih minirao plastičnim eksplozivom, što je prouzrokovalo njihovo komadanje i oštećenje cijele kuće. A nakon toga čina iz kuće Radosavljevića ukrao jedan video rekorder i jedan daljinski upravljač i odnio ih na poklon svojoj djevojci Tajani Biljan.

Pravosnažnom presudom Okružnog suda u Bjelovaru, od 7. januara 1994. godine, ubica je proglašen krivim za četiri djela ubistva, jednog teškog djela protiv opšte sigurnosti i jednog djela krađe, zbog čega je osuđen na jedinstvenu kaznu od trinaest godina zatvora, s tim da mu je Vrhovni sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora.

* Svečenim činom podizanja hrvatske zastave ratna luka jugoslovenske mornarice i mornarički školski centar Lora, kraj Splita formalno je ušao u sastava Hrvatske vojske.

1993.

* Na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica” stradali su: Gavrić Bratislav (1965) i Pupovac Milenko (1949).

1994.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši i predsjednik RSK Milan Martić postigli su sporazum o normalizaciji stanja na mostu kod Gradiške povlačenjem snaga UNPROFOR-a i krajiške milicije.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.