D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. jun

1991.

* Slovenija je proglasila neovisnost i zvanično se odvojila od Jugoslavije.

* Ministri odbrane i policije Slovenije, Janez Janša i Igor Bavčer, tajno su proglasili opštu mobilizaciju TO i rezervnog sastava policije. Procjenjuje se da broj pripadnika TO iznosi oko 70.000 ljudi.

* Sabor  Republike Hrvakse donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Ovim činom Republika Hrvatska je pokrenula postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ i pokrenula postupak za međunarodno priznanje.

* Savezno vijeće Skupštine Jugoslovije navelo je da su jednostrani akti republika o razdruživanju, odnosno suverenosti, u suprotnosti sa Ustavom SFRJ i prema tome kao takvi ne mogu proizvesti pravno dejstvo.

* U Borovu selu održana je Velika narodna skupština Srba iz Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, na kojoj je konstituisana Autonomna Oblast Slavonija, Baranja i Zapadni Srem.

* Fudbalski klub Dinamo iz Zagreba preimenovan je u HAŠK Građanski.

* Srbi su  blokirali sve ulaze u Dvor na Uni

 

 1992.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman raspisao je Opšte izbore u Hrvatskoj za 2. avgust.

* U Domu Hrvatske vojske u Zagrebu održana komemoracija za poginulog hrvatskog borca Miru Barešića. Miro Barešić je kao politički emigrant iz Jugoslavije 1971. ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića. Poginuo je 31.jula 1991. kod Miranja Donjih,na području opštine Benkovac sa još nekolicinom saboraca pod nerazjašnjenim okolnostima.

 

1993.

* Županijski dom Sabora Hrvatske doneo je zaključake kojima se kategorički odbija bilo kakava mogućnosti reintegracije na području bivše Jugoslavije. Hrvatska bi normalizovala odnosno sa Srbijom i Crnom Gorom, samo pod uslovom da one priznaju Hrvatsku u njenim međunarodno priznatim granicama i ako se odreknu podrške “onim snagama koje žele odvojiti dio teritorije Hrvatske”. Ovaj dom se založio za upotrebu vojne sile u cilju oslobađanja okupiranih područja Hrvatske.

1995.

* Predsjednik RSK Milan Martić optužio je Hrvatsku da koristi područje BiH za napade na Krajinu.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.