D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.07.2021, Саопштење поводом годишњице ликвидације девет припадника СВK на Динари (26.07.1995)

Девет припадника Српске војске Крајине (СВК) из сјевернодалматинских села заробили су на Динари 26. јула 1995. године припадници Хрватског вијећа одбране (ХВО) и Хрватске војске (ХВ). Везисти СВК “ухватили” су разговор на непријатењској страни који потврђује да су сви живи заробљени.

Ускоро је кренула и хрватска акција “Олуја”, која је довела до пада РСК те егзодуса крајишких Срба и до много нових жртава, па је ова група са Динаре пала у други план.

У току 1998. године преко Комисије за нестала лица Херцег Босне стиже вијест да су ловци на Динари, у једној опожареној вртачи на предјелу “Медено Брдо”, уочили гомилу костију.

Кости 6 скелета из вртаче на “Меденом брду”, уз помоћ хеликоптера СФОР-а, извучене су 16. новембра 1998, док су посмртни остаци преосталих српских војника из ове групе ексхумирани из масовне гробнице “Камен” код Гламоча у  априлу 1996.

Међу костима извађеним из вртаче на “Меденом брду” идентификовани су посмртни остаци: Вујко Ј. Здравка (1968), Радишић М. Миленка (1959), оба из Велике Главе, Манојловић С. Дамира (1971) из Ивошеваца, Мацура Н. Милана (1947) из Кистања, Урукало Ј. Љубомира (1948) и Урукало Б. Милорада (1951), оба из Братишковаца, а из масовне гробнице “Камен”; Ковачевић Л. Маринка (1962) и Ковачевић Н. Винка (1960), оба из Ервеника и Ераковић О. Жељка (1968) из Братишковаца.

Иако су кости биле опожарене, пронађени су докази који су идентификовали групу. У то вријеме још се у Републици Српској није обављала идентификација по ДНК методи, а пошто се класичним путем нису  могле кости потпуно раздвојити и одвојити,  породице су одлучиле да их сахране заједно на Пердуовом гробљу у Бања Луци.

Иако локација на којој су пронађени њихови посмртни остаци и повреде на пронађеним костима као и трагови на одјећи, обући и опреми, на несумњив начин указују да су убијени по заробљавању и бачени у вртачу, односно покопани у масовну гробницу,  с очитом намјером да се ликвидирају као припадници непријатељске стране и затру трагови злочина,  за овај злочин још нико није одговарао ни пред домаћим ни пред међународним судовима.

Удружење Далматинаца у Бања Луци  је поменутој деветорици бораца СВК, на улазу у Пердувово гробље, 2004. године подигло споменик у облику четвероугаоне мермерне црне плоче, са стилизованим првославним крстом на врху, окомито постављене на постоље.

 

У Београду и Бања Луци, 25.07.2021.

 П Р Е Д С Ј Е Д Н И К

Саво Штрбац

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.