D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25. 07. 2022, На данашњи дан – 25. јул

1955 – Рођен Јосип Рајхл Кир, начелник Полицијске управе Осијек, убијен у Тењи, предграђу Осијека 1991, у време док је покушавао да спречи сукобе када је почињао рат у Хрватској, у склопу разбијања Југославије. Иако убиство Рајхл Кира никада, правно, није расветљено до краја, несумњиво је да је био жртва локалних хрватских екстремиста јер је био осведочени поборник смиривања тензија. Непосредни извршилац је осуђен, али су његови налогодавци измакли правди.

1990 – У Србу у Лици букнуо српски устанак у Хрватској, на дан када је Сабор Хрватске прогласио Хрватску политички и привредно сувереном државом. На народном збору 120.000 људи усвојило је Декларацију о суверености и аутономији српског народа у Хрватској.

1995 – Међународни трибунал за ратне злочине на простору СФРЈ у Хагу подигао оптужнице против Радована Караџића, Ратка Младића, Милана Мартића и још 21 особе, углавном команданата и стражара затвореничких логора у Босни. Председник Републике Српске Радован Караџић и генерал Ратко Младић оптужени за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности.

2001 – Генерал Хрватске војске Рахим Адеми, оптужен за злочине над Србима 1993. у Медачком џепу, код Госпића, у Хрватској, предао се Хашком трибуналу. На основу одлуке Судског већа 20. фебруара 2002. Адеми пуштен на слободу до почетка суђења.

 

Veritas.info

 

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.