D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. septembar

1991.

– Predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, i savezni sekretar za narodnu obranu general JNA Veljko Kadijević sastali su se u Beogradu i razgovarali o glavnim pitanjima rješavanja jugoslavenske državno-političke krize, započetih u Igalu.

Učesnici sastanka su zaključili da je u interesu svih jugoslovenskih naroda i republika da se kriza rješava isključivo političkim sredstvima i onemogući nastavljanje krvoprolića i sukoba.

U rješavanju krize mora se poći od podjednakog uvažavanja interesa svih jugoslovenskih naroda i njihove ravnopravnosti.

–  Pripadnici specijalnih jedinica Hrvatske vojske minirali su i znatno oštetili most u Jasenovcu u blizini Memorijalnog kompleksa Jasenovac – Donja Gradina. Nakon miniranja mosta uslijedio je minobacački napad sa hrvatske strane na sela Donja Gradina i Međeđa (Bosanska Dubica).

–  Vlada Hrvatske donijela uredbu o osnivanju i radu Komisije o postupanju sa zarobljenim osobama u oružanim sukobima u Hrvatskoj.

– Velika Narodna Skupština srpskog naroda Srpske oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema donijela je na svojoj 2. sjednici, održanoj u Belom Manastiru, Ustavni zakon Srpske Oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem u kojem se ta oblast definiše kao „samostalna federalna jedinica u Jugoslaviji“ i da se utvrđuje njena ravnopravnost „sa drugim federalnim jedinicama i njihovim djelovima koje su donjele odluku da ostanu u Jugoslaviji“. U zakonu o sprovođenju Ustavnog zakona, donesenom na istom zasedanju, utvrđuje se da „na području Srpske Oblasti prestaje važiti Ustav, zakoni i drugi propisi Republike Hrvatske“, a da „do donošenja odgovarajućih propisa Srpske Oblasti, deluju do sada važeći savezni propisi (…) i započinje primena sivh propisa Republike Srbije, kao pravna pravila“. U tom je zakonu takođe određeno da „svi stanvonici Srpske oblasti, danom stupanja na snagu Ustavnog zakona, gube državljanstvo Republike Hrvatske i zadržavaju državljanstvo Jugoslavije“.

1995.

– Nakon susreta predsjednika Francuske Žaka Širaka sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom u Parizu saopšteno je da je Širak od Tuđmana tražio da se uzdrži od upotrebe sile u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.