D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.09.2022, Ратни злочинац и дилер хероина

Сплитски криминалисти кривично су пријавили ТОНЧИЈА ВРКИЋА, потврђеног рецидивиста и осуђеника за ратни злочин 1992. године у случајевима “Лора 1” и “Лора 2”. Пријављен је због посједовања 104 грама хероина и дигиталне ваге за прецизно мјерење. Но, није то први пут да је споменути ухапшен с дрогом – с мањом количином пао је још 2015. године, пише Портал Новости.

У то вријеме Вркић, некадашњи замјеник комадантаа злогласног војно-истражног центра “Лора”, већ је био одслужио осам година затвора, на колико је 2007. године био правоснажно осуђен у случају “Лора 1” због ратног злочина над цивилима и ратним заробљеницима. Оптужницом сплитског Жупанијског државног одвјетништва у случају “Лора 1” терећени су припадници 72. бојне Војне полиције ХВ-а да су у раздобљу од марта до септембра 1992. у сплитском војно-истражном центру “Лора” протуправно држали већи број заточених цивилних особа, углавном српске националности, “због сумње да су судјеловали у непријатељским дјеловањима против РХ”. Оптужницом су били обухваћени комаант ТОМИСЛАВ ДУИЋ, његов замјеник Тончи Вркић, припадници интервентног вода МИЉЕНКО БАЈИЋ, ЈОСИП БИКИЋ и ДАВОР БАНИЋ те ЕМИЛИО БУНГУР, стражари АНТЕ ГУДИЋ и АНЂЕЛКО БОТИЋ, као и до сада неидентификоване особе. Заточенике су вријеђали, понижавали, физички и психички злостављали, мучили и тјелесно кажњавали, при чему су смртно страдали ГОЈКО БУЛОВИЋ и НЕНАД КНЕЖЕВИЋ.

Вркићу је потом на суђењу 2017. за “Лору 2”, гдје се нашао с још двојицом окривљеника, АНТОМ ГУДИЋЕМ и АНЂЕЛКОМ БОТИЋЕМ, за злостављање ратних заробљеника такође 1992. године, одређена неправоснажно јединствена казна од укупно десет година затвора. Будући да је већ био одслужио више од двије трећине казне, пуштен је на условну слободу. У случају “Лора 2” оптужницом су, према извјештају Доцументе, обухваћени Дуић и Бунгур који се терете за ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима, при чему су од посљедица злостављања у затворском блоку Ц умрла тројица заробљеника – БОЈАН ВЕСОВИЋ, ДУШАН ЈЕЛИЋ и ВЛАДО САВИЋ. Дуић и Бунгур правоснажно су у одсуству осуђени на осам и шест година затвора, а након што су ухапшени затражили су обнову поступка. Држава је против Вркића и осталих покренула бројне регресне захтјеве након што је обитељима њихових жртава морала исплатити вишемилијунске износе.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.