D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.09.2022, Ratni zločinac i diler heroina

Tonči Vrkić, osuđenik za ratni zločin u slučajevima Lora, optužen je zbog posjedovanja heroina

Splitski kriminalisti krivično su prijavili Tončija Vrkića, potvrđenog recidivista i osuđenika za ratni zločin 1992. godine u slučajevima “Lora 1” i “Lora 2”. Prijavljen je zbog posjedovanja 104 grama heroina i digitalne vage za precizno mjerenje. No, nije to prvi put da je spomenuti uhapšen s drogom – s manjom količinom pao je još 2015. godine, piše Portal Novosti.

U to vrijeme Vrkić, nekadašnji zamjenik komadantaa zloglasnog vojno-istražnog centra “Lora”, već je bio odslužio osam godina zatvora, na koliko je 2007. godine bio pravosnažno osuđen u slučaju “Lora 1” zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima. Optužnicom splitskog Županijskog državnog odvjetništva u slučaju “Lora 1” terećeni su pripadnici 72. bojne Vojne policije HV-a da su u razdoblju od marta do septembra 1992. u splitskom vojno-istražnom centru “Lora” protupravno držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, “zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv RH”. Optužnicom su bili obuhvaćeni komaant Tomislav Duić, njegov zamjenik Tonči Vrkić, pripadnici interventnog voda Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić te Emilio Bungur, stražari Ante Gudić i Anđelko Botić, kao i do sada neidentifikovane osobe. Zatočenike su vrijeđali, ponižavali, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, pri čemu su smrtno stradali Gojko Bulović i Nenad Knežević.

Vrkiću je potom na suđenju 2017. za “Loru 2”, gdje se našao s još dvojicom okrivljenika, Antom Gudićem i Anđelkom Botićem, za zlostavljanje ratnih zarobljenika takođe 1992. godine, određena nepravosnažno jedinstvena kazna od ukupno deset godina zatvora. Budući da je već bio odslužio više od dvije trećine kazne, pušten je na uslovnu slobodu. U slučaju “Lora 2” optužnicom su, prema izvještaju Documente, obuhvaćeni Duić i Bungur koji se terete za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima, pri čemu su od posljedica zlostavljanja u zatvorskom bloku C umrla trojica zarobljenika – Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlado Savić. Duić i Bungur pravosnažno su u odsustvu osuđeni na osam i šest godina zatvora, a nakon što su uhapšeni zatražili su obnovu postupka. Država je protiv Vrkića i ostalih pokrenula brojne regresne zahtjeve nakon što je obiteljima njihovih žrtava morala isplatiti višemilijunske iznose.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.