D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. oktobar

1991.

* Borbena dejstva i ratni sukobi u Hrvatskoj između TO SAO Krajine i HOS nastavljeni su svom žestinom.

* Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) je najavila dolazak svoje delegacije u Dubrovnik. Svjetski mediji bruje o rušenju ovog drevnog grada.

* Iz Karlobaga su odvedeni Srbi Bogdanović Stojan (1946), Mandić Momčilo (1933) i Vujnović Miloš (1921). Njihovi leševi su pronađeni 3. decembra iste godine na predjelu Crni Dabar na Velebitu, a na svakom je bilo po nekoliko ulaznih rana od vatrenog oružja. Iako je tada bio utvrđen njihov identitet, pokopani su pod oznakom NN na zajedničkom groblju u Žitniku. Ekshumacija tog groblja je izvršena u oktobru 2006. godine, a u toku 2011. među eksmiranim leževima identifikovani su i posmrtni ostaci Miloša Vujnovića i Momčila Mandića. U predmetu protiv Tihomira Oreškovića i drugih, Županijski sud u Rijeci je utvrdio da su u odvođenju ovih Srba iz Karlobaga učestvovali Ivica Rožić, pripadnik HV,  i još tri nepoznata uniformisana lica, ali su oni oslobođeni optužbi u nedostatku dokaza da su žrtve i pobili.

 * Devrnja Momčilo (1942) iz Otona, opština Slavonska Orahovica, izboden je u svojoj kući, u kojoj je nakon razvoda (supruga Hrvatica) živio sam.

 1994.

* Na zasjedanju Skupštine RSK u Kninu većinom glasova izglasano je nepovjerenje predsjedniku Skupštine Branku Vojnici, članu Srpske radikalne stranke. Incijativu za smjenu skupštinskog rukovodstva dala je SDS Krajine, a polemika o ovoj incijativi ukazala je na ozbiljna razmomilaženja između dotadašnjih koalicionih partnera, SDS Krajine i SRS. Na mesto predsjednika Skupštine izabran je Rajko Ležajić.

1995.

* Slovenačka sekcija Amnesti internešenela uputila je protest hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu zbog zlodjela hrvatskih vlasti i vojske koje se i dalje čine nad Srbima u RS Krajini.

 

 

 

 Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.