D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995. – 25. октобар

1991.

* Борбена дејства и ратни сукоби у Хрватској између ТО САО Крајине и ХОС настављени су свом жестином.

* Организација уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) је најавила долазак своје делегације у Дубровник. Свјетски медији брује о рушењу овог древног града.

* Из Карлобага су одведени Срби Богдановић Стојан (1946), Мандић Момчило (1933) и Вујновић Милош (1921). Њихови лешеви су пронађени 3. децембра исте године на предјелу Црни Дабар на Велебиту, а на сваком је било по неколико улазних рана од ватреног оружја. Иако је тада био утврђен њихов идентитет, покопани су под ознаком НН на заједничком гробљу у Житнику.

Ексхумација тог гробља је извршена у октобру 2006. године, а у току 2011. међу ексмираним лежевима идентификовани су и посмртни остаци Милоша Вујновића и Момчила Мандића.
У предмету против Тихомира Орешковића и других, Жупанијски суд у Ријеци је утврдио да су у одвођењу ових Срба из Карлобага учествовали Ивица Рожић и још три непозната униформисана лица, али су они ослобођени оптужби у недостатку доказа да су жртве и побили.

* Деврња Момчило (1942) из Отона, општина Славонска Ораховица, избоден је у својој кући, у којој је након развода (супруга Хрватица) живио сам.

1994.
* На засједању Скупштине РСК у Книну већином гласова изгласано је неповјерење предсједнику Скупштине Бранку Војници, члану Српске радикалне странке. Инцијативу за смјену скупштинског руководства дала је СДС Крајине, а полемика о овој инцијативи указала је на озбиљна размомилажења између дотадашњих коалиционих партнера, СДС Крајине и СРС. На место предсједника Скупштине изабран је Рајко Лежајић.

1995.
* Словеначка секција Амнести интернешенела упутила је протест хрватском предсједнику Фрањи
Туђману због злодјела хрватских власти и војске које се и даље чине над Србима у РС Крајини.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.