D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.10.2022, УЗ ГОДИШЊИЦУ СТРАДАЊА СРБА У ГОСПИЋУ У ЈЕСЕН 1991. [4]

ИЗВОДИ ИЗ ПИСМА АНТЕ КАРИЋА, ПРЕДСЈЕДНИКА КРИЗНОГ ШТАБА ЗА ГОСПИЋ И ЛИКУ, ПРЕДСЈЕДНИКУ ДРЖЕВЕ ФРАЊИ ТУÐМАНУ. Писмо датира с краја 1991. године, објављено у “Ферал Трибјуну” 22.09.1997. године

“…Када сам задњи пут био у Загребу, сусрео сам господина Перицу Јурића који ме је питао што ради Тихомир Орешковиц код мене. Одговорио сам да је тајник у Оперативном штабу. Он ми је рекао да га тјерам од себе. ‘То је лопов и гадан човјек. Он ти је члан ХДП-а код Штедула. Он ти је радио за Удбу у емиграцији. То је најпокваренији и најопаснији човјек међу емиграцијом. Склон је свему и опасан за убојства.’ Орешковић Петар, Милковић Иван, Касумовић Мирко, који Тихомира Орешковића добро познају, кажу да је то опасан човјек за ликвидацију људи. Они су били добри с њиме, али кажу да је неурачунљив и не желе имати с њим посла.

Он је у Госпићу окупио око себе истомишљенике, најокорјелије усташе из Госпица, емиграције (тј. синове очева који су погинули као усташе) те чланове ХОС-а, који су у јединици код Госпића. Ријечју, ‘Орешковиц је саставио Војну полицију од највећих криминалаца и синова усташа.’ ‘То је нпр. Штимац, Ивица (Икача), отац му је убијен као усташа 1942. године. Стипе Рукавина, који је дошао из Аустралије, неки Лео из Америке, син једног најекстремнијег емигранта. То су већином синови усташких кољача.

У Госпицу се повезао с Томљеновић Крешом, медицинским техничарем, који је у садашње вријеме у Госпићу пропагирао усташку идеологију. Према мом сазнању дотични Томљеновић даје Тихомиру Орешковићу имена оних које треба ликвидирати. Нестанак Срба у Госпићу сигурно је његова организација, и то је према мојој процјени учињено док смо ја и пуковник Шавар били у Загребу од 16.10. до 23.10. 1991., а то видим из оног телефакса у којему стоји да су дотичне особе нестале 17.10.1991.

‘Начелник службе за заштиту уставног поретка у Госпићу Касумовић Мирко каже да би људи казали, али да се боје да ће бити ликвидирани’…”

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.