D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.11.2022, Identifikovani i posmrtni ostaci Mandarić Jovana iz Vrepca

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja, 28. oktobra o.g. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena “završna identifikacija posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu”, kojom prilikom su završno identifikovani posmrtni ostaci osam (8) osoba,  koji su ekshumirani na području Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske te Zadarske županije, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNK, bez navođenja imena identifikovanih osoba.

Zbog Veritasova zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju njeni posmrtni ostaci, Veritas je u svom saopštenju od 29. oktobra o.g. objavjo osnovne lične podatke te okolnosti, način, vrijeme i mjesto stradanja dvije identifikovane žrtave (srpske nacionalnosti, dok nam identitet ostalih identifikovanih još nije poznat.

Zbog Veritasova zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju njeni posmrtni ostaci, objavljujemo osnovne lične podatke te okolnosti, način, vrijeme i mjesto stradanja dvije juče identifikovane žrtave srpske nacionalnosti Darinka Ilije Maoduš (79) iz Medaka kod Gospića i Draginja Đure Vukša (91) iz Parčića kod Benkovca , dok nam identitet ostalih identifikovanih u to vrijeme nije bio poznat.

U međuvremenu smo došli do informacije o još jednoj identifikovanoj osobi takođe srpske nacionalnosti, čiji identitet glasi:

Jovan Nikole Mandarić (46) iz Vrebca kod Gospića . Jovan je bio rezervni kapetan 1. klase na funkciji zamjenika komadante 9. motorizovane pješadijske brigade stacionirane u Vrebcu. U vrijeme hrvatske akcije “Oluja”, ostao je  među zadnjima sa Brankom Novakovićem i Danom Rašetom da spasi tehniku. Posljednji put je viđen iznad sela Podlapača. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u toku 2006.  sa grupnog groblja u Korenici. Njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su 12. novembra 2022. na pravoslavnom groblju u Vrepcu.

 

 Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.