D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 26. februar

1990.

* Predsjednik CK SKHIvica Račan, na konferenciji za novinare u Predsjedništvu CK SKH u Zagrebu, optužio HDZ kao stranku opasnih namjera, ali nije zatražio njezinu zabranu.

1991.

* Nacionalno Vijeće srpskog naroda Slavonije, Branje i Zapadnog Srema, pozivajući se na “svoje pravo na samoopredeljenje, koje  uključuje i pravo na otcjepljenje i prisjedinjenje matičnoj državi srpskog naroda”, donijelo je Deklaraciju o suverenoj autonomiji Srpskog naroda Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema”.

1992.

* Na zasjedanju Skupštine RSK u Kninu, Goran Hadžić izabran je za novog predsjednika RSK

1993.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman izjavio je da “neće više biti rata u Hrvatskoj”, jer će hrvatska politika biti usmjerena na mirno rješenjavanje problema i na to da se područja pod zaštitom mirovnih snaga UN na miran način “vrate u ustavno-pravni poredak Hrvatske”

1994.

* U Kninu je potpisan produžetak primirja između RSK i RH koji će trajati do marta 1994.

* Martić smijenio generala Milu Novakovića s položaja komnadanta vojske RSK i na njegovo mjesto postavio general-majora Milana Čelektića.

1995.

* Specijalni izaslanik UN Jasuši Akaši je u izjavi za kinesku agenciju Hsinhua rekao da očekuje da će se rat u bivšoj Jugoslaviji završiti za godinu ili dve. On je ovaj konflikt ocijenio kao najduži, najskuplji i najkoplikovaniji za UN.

* Vlada i Skupština RSK spremne su za nastavak razgovora s Hrvatskom o svim pitanjima onoga trenutka kada UN donesu odluku o daljem statusu mirovnih snaga”, izjavio je njen premijer Borislav Mikelić.

* Objavljen je izvještaj specijalnog izaslanika UN za ljudska prava, Tadeuša Mazovjeckog, o zbivanjima u medijima u bivšoj Jugolsaviji. U izvještaju se konstatuje  da u Hrvatskoj skoro da nema nezavisnih medija, da vlasti raznim oblicima pritisaka kontrolišu protok informacija, da se hrvatski mediji negativno odnose prema srpskom narodu i da neki raspiruju nacionalnu mržnju i podstiču diskriminaciju.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.