D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 26. april

1991.

* U Istočnoj Slavoniji nastavljeni pregovori ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Josipa Boljkovca sa predstavnicima Srba u cilju smirivanja novonastale situacije.

1992.

* U Rijeci je nestao civil Radovan Karapetrović (1962). Do danas nije pronađen.

* U Vinkovcima hicem iz vatrenog oružja ubijen je Slavko Kokotović (1928), penzioner. Počinitelj je do danas ostao nepoznat.

1994.

* Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman saopštio je američkom ambasadoru  u Hrvatskoj Piteru Galbrajtu sa kojim se sastao u  Predsjedničkim dvorima, da će se odmah pristupiti pregovorima o zaključenju sporazuma Vlade RH i Vlade SAD o privrednoj, tehničkoj i drugoj pomoći.

* Vođa delegacije Republike Hrvatske za pregovore sa Srbima Hrvoje Šarinić uputio je posebnom izaslaniku glavnog sekretara UN Jasušija Akašiju pismo, u kojem se on žali da srpska strana nije izvršila brojne obveze koje je preuzela Sporazumom o prekidu vatre, od kojih posebno ističe izvlačenje teškog oružja, razdvajanje snaga, te da nije prihvatila rad policije prema prijedlogu UNCIVPOL-a.

1995.

* Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Njemačke i poslanik u Bundestagu Ginter Farhojgen izjavio je u intervjuu za njemački radio da je Njemačka počinila “vrlo tešku grešku” prema SRJ, posebno kada je vršila pritisak na svoje partnere u EU da priznaje Sloveniju i Hrvatsku.

* U istupanju na sjenici Centralnog odbora HDZ-a hrvatski predsjednik Franjo Tuđman optužio je mnoge organizacije i pojedince koji nastoje, kako je rekao, da destabilizuju Hrvatsku. Posebno se suprostavio ideji o “nekakvoj novoj konfederaciji” južnoslovenskoj, balkanskoj ili jadranskoj.

 

Veritas, info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.