D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 26. maj

1991.

* Komanda vojne pošte u Zagrebu najavila da će 28. i 29. maja jedinice Ratnog vazduhoplovstva “prema redovnom planu obuke provoditi vježbe s povećanim naletom aviona”.

1992.

* U Briselu su održana tri sastanka, tri različita foruma čija je tema bio raspad SFRJ.

* Predsjednik SAD George Bush je najavio, ako sankcije protiv Jugoslavije ostanu bez rezultata da će doći do  pokretanja Balkanske oluje.

* JNA se se povukla iz zaleđa Dubrovnika, na objektima JNA se zavijorila Hrvatska zastava. Hrvatska strana govori o velikim uspijesima i slavnoj završnici akcije “Spaljena zemlja” koja je imala za cilj oslobođenje Dubrovnika, iz dokumenata JNA vidljivo je da je do napuštenja objekata došlo sporazumno.

 * U Gospiću nestao civil Dubajić Radoslav (1959).

 1994.

* Predsjednik SAD Bil Klinton je u predstavci Kongresu istakao da sankcije protiv SRJ, uvedene pre 2 godine, i dalje treba da ostanu na snazi. Obrazložio je to time što “akcija i politika” Jugoslavije predstavljaju “stalnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, vitalnim spoljnopolitičkim i ekonomskim interesima SAD”.

1995.

* Hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak izjavio je u intervjuu Večernjem listu  da su poslije neuspjeha u Zapadnom sektoru, Srbi  prvi put shvatili da su na gubitničkoj strani.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.