D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.10.2022, Жупанијски суд у Загребу – наставак главне расправе против опт. Јовић Душана и др. због ратног злочина

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рочиште за наставак главне расправе против опти: ЈОВИЋ ДУШАНА (1942), ПАСПАЉ МИЛЕ (1954) , ЋУПОВИЋ ВЛАДЕ (1941) и ВРЦЕЉ МАРКА (1950) због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Жупанијско државно одвјетништво у Сиску оптужницом од 30. јула 2010. године терети их да су и то: Душан Јовић од 03.05.1991. до арпила 1992. године на подручју општине Глина, као предсједник ратног предсједништва и главни командант побуњених Срба на подручју Глине, испланирао и наредио нападе јединица ТО Глина и њима потчињене Милиције САО Крајине на села настањена претежно хрватским становништвом, а Дивјакиња, Чуповић, Врцељ и Ковачевић, у својству команданата војних јединица, извршили нападе на многа насеља на подручју Глине, без избора циља, при чему је смртно страдало 185 особа а 7 је тешко повређено, те застрашивали и протузаконито притварали становништво при чему је 60 особа одведено у непознатом правцу и воде се као нестали, затим пљачкали имовину цивилног становништва, те разорили, уништили или спалили 1.041 кућу и двије стамбене зграде, а оштећено је и разорено 8 цркава и жупних дворова.

Паспаљ се посебно терети да је од почетка августа до краја 1991. године, као помоћник команданта штаба ТО Глина за морално – политички рад, наредио да се ухапшени цивили и ратни заробљеници у логору КПД Глина подвргавају физичком и психичком мучењу и злостављању да би се од њих изнудило признање, те су 3 затвореника умрла у логору од посљедица мучења, а 4 цивила је одведено на оближње брдо и убијено.

Дивјакиња Станка зв. Ћане нема на новијим списковима процесуираних. Против Јовић Душана, Паспаљ Миле, Ћуповић Владе, Врцељ Марка и Јосе Ковачевића, темељем измјена Закона о примјени Статута МКСЈ, предмет је на поступање достављен Жупанијском суду у Загреб као стварно и мјесно надлежном суду.

Против оптуженог Јосипа Ковачевића кривични поступак је обустављен због смрти. Главна расправа је започела 16. марта 2021. године. Оптуженима се суди у одсуству пошто су недоступни правосудним тијелима РХ.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.