D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.10.2022, Županijski sud u Zagrebu – nastavak glavne rasprave protiv opt. Jović Dušana i dr. zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za nastavak glavne rasprave protiv optž: JOVIĆ DUŠANA (1942), PASPALJ MILE (1954) , ĆUPOVIĆ VLADE (1941) i VRCELJ MARKA (1950)  zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku optužnicom od  30. jula 2010. godine tereti ih da su i to: Dušan Jović od 03.05.1991. do arpila 1992. godine na području opštine Glina, kao predsjednik ratnog predsjedništva i glavni komandant pobunjenih Srba na području Gline, isplanirao i naredio napade jedinica TO Glina i njima potčinjene Milicije SAO Krajine na sela nastanjena pretežno hrvatskim stanovništvom, a Divjakinja, Čupović, Vrcelj i Kovačević, u svojstvu komandanata vojnih jedinica, izvršili napade na mnoga naselja na području Gline, bez izbora cilja, pri čemu je smrtno stradalo 185 osoba a 7 je teško povređeno, te zastrašivali i protuzakonito pritvarali stanovništvo pri čemu je 60 osoba odvedeno u nepoznatom pravcu i vode se kao nestali, zatim pljačkali imovinu civilnog stanovništva, te razorili, uništili ili spalili 1.041 kuću i dvije stambene zgrade, a oštećeno je i razoreno 8 crkava i župnih dvorova.

Paspalj se posebno tereti da je od početka avgusta do kraja 1991. godine, kao pomoćnik komandanta štaba TO Glina za moralno – politički rad, naredio da se uhapšeni civili i ratni zarobljenici u logoru KPD Glina podvrgavaju fizičkom i psihičkom mučenju i zlostavljanju da bi se od njih iznudilo priznanje, te su 3 zatvorenika umrla u logoru od posljedica mučenja, a 4 civila je odvedeno na obližnje brdo i ubijeno.

Divjakinja Stanka zv. Ćane nema na novijim spiskovima procesuiranih. Protiv Jović Dušana, Paspalj Mile, Ćupović Vlade, Vrcelj Marka i Jose Kovačevića, temeljem izmjena Zakona o primjeni Statuta MKSJ, predmet je na postupanje dostavljen Županijskom sudu u Zagreb kao stvarno i mjesno nadležnom sudu.

Protiv optuženog Josipa Kovačevića krivični postupak je obustavljen zbog smrti. Glavna rasprava je započela 16. marta 2021. godine.  Optuženima se sudi u odsustvu pošto su  nedostupni pravosudnim tijelima RH.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.