D.I.C. Veritas

е-Veritas, 26.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 26. новембар

1991.

* Иза затворених врата почели су преговори о судбини загребачке војне болнице ЈНА.

* По изјави свједока два униформисна лица, мушкарац и жена, одвели су Ловрић Бранка (1950), директора радне заједнице осјечког ПТТ-а из његове куће. Убијен је и бачен у Драву, тијело до данас није пронађено.

* Припадници хрватских оружаних снага у селу Бокане, општина Подравска Слатина из засједе су убили мјештане тог села: Матић Жељка (1962) и Цвјетић Вида (1948).

1992.

Указом предсједника РСК, Горана Хаџића, умјесто досадашњег команданта Војске РСК генерала Милана Торбице, постављен је генерал Миле Новаковић. Осврћући се на споразум војних власти Хрватске и ВРС о повлачењу хрватских снага из Посавине, генерал Новаковић је рекао: “Хрватска је први пут јавно признала дејства и присуство својих снага у том дијелу Босне”.

1994.

* Копредсједници конференције о бившој Југославији Овен и Столтенберг су у Београду разговарали са предсједником Владе РСК Бориславом Микелићем о измјенама и о допунама Нацрта споразума о нормализацији економских односа са Хрватском. Послије тог разговора Микелић је изјавио да су копредсједници уважили суштинске примједбе српске стране и неколико “техничких примједби” и обавјестили га “да у овој фази није било могуће више постићи, уважавајући обе стране и међународну заједницу коју они представљају.”

* У организацији друштва “Либертас” на челу са Звонимиром Шепаровићем, око 200 Загребчана је демонстрирало пред зградом Бироа СРЈ, захтијевајући да се прекину преговори између Срба и Хрвата и да се спречи дјеловање југословенског бироа, Демонстрације су такође приређене и испред зграде руске амбасаде.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман отпутовао је у службену посјету Чилеу и Аргентини.

1995.

* У интервјуу београдском листу Политика министар спољених послова СРЈ, Милан Милутиновић, подвукао је да “нема никаквих могућности за неку ревизију, односно за неке допуне и измене документа из Дејтона” и да је то писмено договорено. Слична је била и изјава америчког посредника Ричарда Холбрука који је нагласио да се “ни запета неће моћи промјенити” у Дејтонском споразуму и да ће тај документ бити само званично потписан на конференцији у Паризу.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.