D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.03.2021, Подршка усвајању Резолуције о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима (1941-1945) и проглашењу Дана геноцида над Србима у 20. вијеку

   НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Предсједнику госп. Ивици Дачићу

 

 

Предмет: Подршка усвајању Резолуције о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима (1941-1945)  и проглашењу Дана геноцида над Србима у 20. вијеку

 

Госп. Предсједниче,

Однос према мртвима и разликује човјека од других бића. Преко мртвих предака и знамо ко смо и шта смо и одакле смо. Они одређују нашу свијест о припадности национу и вјери и уче нас вриједностима као што су слобода, чојство и јунаштво. Бранећи те вриједности и Срби су гинули или су их други због тога убијали.

Јевреји имају дуго искуство с прогонима и погромима. У њима су научили да сачувају достојанство, које је садржано у увјерњу да ако су им одузели право на живот, не могу им одузети право на име. Због таквог увјерења у музејима холокауста широм свијета непрестано се читају имена оних који су пали као жртве антисемитизма. И малобројни српски народ је толико страдао у двадесетом вијеку да би могао да попуни барем половину јеврејског списка. Али списка нема. Имена страдалника покривена су велом тајне. Намјерно или не, на све полако пада прашина заборава.

Поучени искуством Јасеновца, ВЕРИТАС отима забораву жртве најновијег погрома и прогона Срба са подручја Хрватске и бивше Републике Српске Крајине (РСК), који се десио деведесетих година двадесетог вијека а наставио и у двадестипрвом вијеку. Чини то тако што биљежи имена и судбине страдалника. Тако се именима враћа живот. Једино се тако могу избјећи и манипулације са жртвама. И једино се тако кривци могу извести пред суд, било који – домаћи, међународни, историјски, и било када – ратни злочини не застарјевају, посебно не у “колективном сјећању народа”.

Podrška usvajanju Rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima (1941-1945) i proglašenju Dana genocida nad Srbima u 20. vijeku

Podrška usvajanju Rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima (1941-1945) i proglašenju Dana genocida nad Srbima u 20. vijeku

Због тога ми, Срби из Хрватске и бивше РСК, окупљени око ВЕРИТАСА, дајемо безусловну подршку иницијативи предлгача, посебно још увијек живих дијеце логораша Јасеновца, који у позним годинама живота, чувају сјећање на геноцид НДХ над нашим народом, и апелујемо да Скупштина Републике Србије усвоји предложену  Резолуцију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима (1941-1945)  и проглашењу Дана геноцида над Србима у 20. вијеку.

Сматрамо да је крајње вријеме да Скупштина Републике Србије донесе овакву резолуцију и да је избор 28. априла за дан геноцида на Србима у 20. вијеку основан.

Доношењем овакве резолуције Република Србија, као матична држава свих Срба, испуниће  обавезу и према жртвама и према њиховим потомцима и показати цијелом свијету да српски народ може да опрости али не и да заборави.

„Народ који заборавља своју прошлост, нема право ни на будућност“, гласи једна руска народна пословица.

 

Уз дужно поштовање,

Саво Штрбац,

предсједник ДИЦ „VERITAS“

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.