D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. april

1990.

* Prema konačnim podacima o rezultatima izbora u prvom krugu za zastupnike u Društveno-političko i Vijeće općina Sabora Socijalističke Republike Hrvatske zasad poznato 116 zastupnika, a najviše ih je iz HDZ-a.

1991.

* Nakon niza incidenata, u noći između 27. na 28. aprila 1991. preko mjesta Civljane iz smjera Vrlike u selu Kijevu su hrvatski policajci  formirali Policijsku stanicu Kijevo. Kninska opština zatražila je od hrvatskog MUP-a da odmah iz Kijeva povuče snage ZNG-a, Sljedećeg jutra je iz Knina stigla JNA i stvorila tampon zonu rasporedivši se između Civljana i Vrlike te Kijeva i Polače. Ministar unutrašnjih poslova  Hrvatske, Slavko Degoricija, obavijestio komandanta Vojnopomorske oblasti u Splitu da će se stanica u Kijevu braniti svim sredstvima. Savezni sekreterijat za narodnu odbranu iz Beograda je na to uzvratio da će JNA na svaki akt primjene sile uzvratiti silom.

1992.

* U Beogradu proglašen Ustav Savezne Republike Jugoslavije, čime je rođena i treća Jugoslavija.Savezno vijeće Skupštine Jugoslavije usvojilo je Ustav SRJ, koju sačanjavaju Srbija i Crna Gora. Ustav treće Jugoslavije usvojen je većinom glasova: “za” su glasala 73 delegata. “protiv” je bio jedan, a uzdržanih trojica. Svečanom proglašenju SRJ, na zajedničkoj sjednici oba skupštinska vijeća prisustvovali su  i poslanici skupština Srbije i Crne Gore, najviši državni  funkcioneri obe republike, crkveni velikodostojnici četiri vjerske konfesije i dio diplomatskog kora.

1995.

* Izaslanik EU za pitanja bivše Jugoslavije lord Dejvid Oven razgovarao je u Atini s grčkim ministrom spoljnih poslova Karlosom Papuljasom o razvoju događaja vezanim za jugoslovensku krizu.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.