D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. maj

1991.

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio da neće ići na sjednicu Predsjedništva SFRJ, koju je sazvao Sejdo Bajramović, predstavnik Kosova, jer on nema pravo sazivati sjednice.

1992.

* Muslimanske snage iz zasjede su napale kolonu autobusa koja je iz Krajine prevozila mlade vojnike iz tada već bivše JNA. Svi oni su služili vojni rok u Dalmaciji i Kninskoj Krajini i naredbom Generalštaba  su se skinuli i krenuli kući u mjesta na teritoriji Srbije. U ovom napadu ubijeno je šest vojnika, dok je dvadeset i sedam teže i lakše ranjeno.

* Po evidenciji Veritas-a u Pudinom hanu stradali su vojnici: Alja Rustemi (1972), Igor Aleksić (1972) i  Ismet Nezirović (1972).

* Evropska dvanaestorica donijela su odluku o ekonomskom embargu protiv Beograda i o isključenju Savezne Republike Jugoslavije iz naučno-tehničke saradnje, sportskih natjecanja te potpunom prekidu vazdušnog saobraćaja sa Beogradom.

* Slovenija je zatražila isključenje Savezne Republike Jugoslavije iz UN.

1993.

* Ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev ne isključuje mogućnost mijenjanja granica na području bivše Jugoslavije.

* Komisija UN za ratne zločine na području bivše Jugoslavije počela je sa prikupljanjem podataka za novi Međunarodni sud, a početkom jeseni provest će istragu o zločinima počinjenim na Ovčari kod Vukovara.

1995.

* Predsjednik RSK Milan Martić uputio je pismo predsjedniku Rusije Borisu Jeljcinu u kome ga je zamolio da slijedi “vjekovni primjer ruske carevine” i da zaštiti pravoslavne Srbe u Hrvatskoj i BiH, koji su izloženi novom genocidu

* U čestitci Bila Klintona predsjedniku Tuđmanu u povodu Dana državnost stoji: “uvjeren sam da su energija i duh hrvatskog naroda dorasli izazovima državne izgradnje. Vaše je društvo napredovalo u garantovanju dostojanstvenog postupanja prema svim osobama u Hrvatskoj i u odgovornom vođenju svojih inostranih odnosa”.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.