D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 27. oktobar

1991.

* Sovjetski lider Mihail Gorbačov i njemački ministar spoljnih poslova Hans Ditrih Genšer, prilikom susreta u Moskvi dogovorili su se da se poštuju principi nepovredivosti postojećih granica Jugoslavije.

* U Belom Manstiru ubijeni su Konstatinović Božidar (1931) i Kovačević Slavko (1939), obojica na kućnom pragu od strane nepoznatih počinilaca.

Na putu ka Zagrebu nestao je Dimić Radomir (1963) iz Zemuna , a u Zagrebu je ubijen Vukša Damir (1971), porijeklom iz Benkovca.

1992.

* UNPROFOR je upozorio da i hrvatska i srpska strana sve češće krše prekid vatre “ružičastim zonama” i da će bez razoružanja i demilitarizacije biti doveden u pitanje Vensov plan.

1993.

* Delegaciji SRJ onemogućeno je da prisustvuje Generalnoj konferenciji UNESKO-a.

1994.

* Predsjednik RSK Milan Martić uputio je iz Knina pismo Generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju u kome upozorava na moguće opasne posljedice zaokreta u politici svjetske organizacije prema krajinsko-hrvatskom sukobu, nakon usvajanja Rezolucije specijalnog komiteta za politiku i dekolonizaciju (četvrti komitet) Generalne skupštine kojom se teritorija RSK tretira kao okupirano područje. Predsjednik Martić upozorio je Galija na, u posljednje vrijeme, učestale Rezolucije tijela UN koje odstupaju u bitnim djelovima od odredaba Vensovog plana.

* U Zagrebu vođeni načelni pregovori o ekonomskim odnosima (vodosnabdevanju, korišćenju jugoslovenskog naftovoda i otvaranja autoputa Zagreb-Beograd) između delegacija RH, s Hrvojem Šarinićem na čelu, i delegacije RSK, koju je predvodio predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić.

* U intervjuu za beogradsku agenciju Beta kopredsjednik Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji lord Dejvid Oven je, govoreći o položaju RSK, rekao “Krajiški Srbi će morati da žive u Hrvatskoj i polako to počinju da shvataju, samo im je trebalo mnogo vremena. Apsolutno nema šanse da se krajiškim Srbima da nezavisnost.” Pritom, on je upozorio da ukoliko se do 10. januara 1995. ne postigne napredak u pregovorima Hrvatske i RSK: “Hrvati neće pristati na produženje mandata snaga UN u proleće.”

* Ruski ambassador u Hrvatskoj Leonid Kerstedžijanac rekao je, govoreći o prijedlogu grupe Z-4 za rješenje krajinskog pitanja u Hrvatskoj, da on sadrži “principe za pristup mirovnom rješenju”. Prijedlog uzima u obzir hrvatski “projekat reintegracije srpske Krajine u sastav Hrvatske”, uz “garancije demokratskih sloboda i ljudskih prava za Srbe i uz široke elemente autonomije Krajine, bez unutrašnjih granica unutar Hrvatske, ali sa jasno označenim područjima gdje živi srpska većina prema predratnom popisu, kao i poštovanje prava Srba na posebne odnose sa Beogradom.

1995.

Vlada SRJ dostavila je Birou UN u Ženevi Memorandum povodom vojne agresije Hrvatske na RS Krajinu. Hrvatska je drugi put za posljednjih 50 godina počinila genocid nad Srbima, tvrdi se u Memorandumu.

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.