D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 27. октобар 1991.

1991.

* Совјетски лидер Михаил Горбачов и њемачки министар спољних послова Ханс Дитрих Геншер, приликом сусрета у Москви договорили су се да се поштују принципи неповредивости постојећих граница Југославије.

* У Белом Манстиру убијени су Констатиновић Божидар (1931) и Ковачевић Славко (1939), обојица на кућном прагу од стране непознатих починилаца.

* На путу ка Загребу нестао је Димић Радомир (1963) из Земуна , а у Загребу је убијен Вукша Дамир (1971), поријеклом из Бенковца.

 

1992.

* УНПРОФОР је упозорио да и хрватска и српска страна све чешће крше прекид ватре “ружичастим зонама” и да ће без разоружања и демилитаризације бити доведен у питање Венсов план.
1993.

* Делегацији СРЈ онемогућено је да присуствује Генералној конференцији УНЕСКО-а.

1994.

* Предсједник РСК Милан Мартић упутио је из Книна писмо Генералном секретару УН Бутросу Галију у коме упозорава на могуће опасне посљедице заокрета у политици свјетске организације према крајинско-хрватском сукобу, након усвајања Резолуције специјалног комитета за политику и деколонизацију (четврти комитет) Генералне скупштине којом се територија РСК третира као окупирано подручје. Предсједник Мартић упозорио је Галија на, у посљедње вријеме, учестале Резолуције тијела УН које одступају у битним дјеловима од одредаба Венсовог плана.

* У Загребу вођени начелни преговори о економским односима (водоснабдевању, коришћењу југословенског нафтовода и отварања аутопута Загреб-Београд) између делегација РХ, с Хрвојем Шаринићем на челу, и делегације РСК, коју је предводио предсједник Владе РСК Борислав Микелић.

* У интервјуу за београдску агенцију Бета копредсједник Међународне конференције о бившој Југославији лорд Дејвид Овен је, говорећи о положају РСК, рекао “Крајишки Срби ће морати да живе у Хрватској и полако то почињу да схватају, само им је требало много времена. Апсолутно нема шансе да се крајишким Србима да независност”. Притом, он је упозорио да уколико се до 10. јануара 1995. не постигне напредак у преговорима Хрватске и РСК: “Хрвати неће пристати на продужење мандата снага УН у пролеће”.

* Руски амбасадор у Хрватској Леонид Керстеџијанац рекао је, говорећи о приједлогу групе З-4 за рјешење крајинског питања у Хрватској, да он садржи “принципе за приступ мировном рјешењу”. Приједлог узима у обзир хрватски “пројекат реинтеграције српске Крајине у састав Хрватске”, уз “гаранције демократских слобода и људских права за Србе и уз широке елементе аутономије Крајине, без унутрашњих граница унутар Хрватске, али са јасно означеним подручјима гдје живи српска већина према предратном попису, као и поштовање права Срба на посебне односе са Београдом”.

 

1995.

Влада СРЈ доставила је Бироу УН у Женеви Меморандум поводом војне агресије Хрватске на РС Крајину. Хрватска је други пут за посљедњих 50 година починила геноцид над Србима, тврди се у Меморандуму.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.