D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 28. januar

1993.

* Hrvatske snage su otpočele bobardovanje hidroelektrane Peruća, Vojnici UN, koji su obezbjeđivali branu, napustili su ovo područje.

General SVK Borislav Đukić (1948) optužnicom ŽDO u Splitu  tereti se da je 28. januara 1993. „kao komandant 221. motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica srpske paravojske (tzv. milicije vojske SAO Krajine), kao podređeni Ratku Mladiću i Mili Novakoviću (obojica u odsustvu optuženi za isti događaj), naredio aktiviranje 30 tona eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća”. Nepravosnažnom presudom Županijskog suda u Splitu od 7, decembra 2020. gen. Đukić je u prisustvu osuđen na kaznu zatvora od 10 godina.  Za ovaj isti događaj, od istog suda, 1997. pravosnažno je osuđeno 39 pripadnika JNA i SVK (12 u prisustvu), na ukupnu kaznu od 526 godina zatvora

1994.

* Vlada RBiH uputila je zahtijev za hitan sastanak SB UN, da bi se spriječilo otvoreno vojno mješanje Hrvatske u sukob u Bosni. U zahtijevu je navedeno da se 12.000 pripadnika regularnih trupa Hrvatske opremljenim tenkovima i helikopterima, učestvuju u borbama protiv bosanskih muslimana.

* Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan vratio se nakon privremenog izgnanstva iz Ljubljane u Zagreb pošto su mu hrvatske vlasti izdale novi pasoš i zagarantovale sigurnost i bezbednost.

1995.

* Ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović je u intervjuu milanskom listu “Il đornale” o jugoslovenskio-italijanskim odnosima, između ostalog rekao da bi Jugoslavija prihvatila posjetu Pape, ali pod uslovom da on posjeti Jasenovac.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.