D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.09.2022, APSURDI POPISA STANOVNIŠTVA U HRVATSKOJ

Iz dana u dan otkrivaju se novi apsurdi popisa stanovništva po kojima ispada da među 171 stanovnikom Civljana nema nijednog pravoslavca ili katolika, dok trećina stanovnika Biskupije svoju vjersku pripadnost svrstava među “ostale kršćane”, piše Portal Novosti pod današnjim datumom.

Među nelogičnostima prošlogodišnjeg popisa stanovništva nalaze se i rezultati u općinama Civljane i Biskupija u Šibensko-kninskoj županiji u kojima dominantno živi srpsko stanovništvo. Prema podacima o nacionalnoj pripadnosti, koje su prikupili popisivači, u Civljanama, najmanjoj općini u Hrvatskoj, živi 171 stanovnik, od kojih je 126 Srba (73,7 posto) i 42 Hrvata (24,5 posto), što spada u očekivane rezultate. Međutim, u rubrici “Stanovništvo prema vjeri u gradovima/općinama” u Civljanima, zanimljivo, nema nijedan pravoslavac ili katolik! Od njih 171, 170 su se izjasnili kao „ostali kršćani“, a jedna osoba se nije željela izjasniti. Pod “ostalim kršćanima”, u popisu se razumijevaju oni koji nisu pravoslavci, katolici i protestanti.

Slično je i u Biskupiji, gdje živi 1177 stanovnika, među kojima 964 Srba (81,9 posto) i 177 Hrvata (15 posto). Kad pogledate strukturu po vjerskoj pripadnosti, s druge strane, ispada da na području općine kraj Knina žive 603 pravoslavca (51 posto), 107 katolika (9,1 posto) i čak 414 (35,2 posto) ostalih kršćana.

I demograf dr. Nenad Pokos s Instituta “Ivo Pilar” ukazao je za Jutarnji list na nelogičnost takvog popisa.

“U općini Civljane nemamo niti jednog pravoslavca. Svi znamo da su oni pravoslavci, ali popisivač koji je popisivao cijelu općinu kod svih je naveo da su kršćani, a na iduće pitanje će svi biti iskazani kao pripadnici Srpske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice. Tu je, dakle, trebao reagovati kontrolor ako popisivač nije znao o čemu se radi”, kaže Pokos i nastavlja s pitanjem kakve će se tek nelogičnosti naći kada izađu podaci o obrazovnoj strukturi, radnoj aktivnosti, zanimanjima…

U Državnom zavodu za statistiku, komentarišući te nelogičnosti po kojima je broj “ostalih kršćana” između 2011. i 2021. porastao s nepunih 13 na čak 197 hiljad, kažu da je do anomalije došlo zbog metodologije popisivanja, jer je pitanje o vjeri “bilo potpuno otvoreno”, te da “popisivači ni u kojem slučaju nisu smjeli sugerisati odgovor na to pitanje, nego upisati točno onako kako je osoba odgovorila na pitanje”.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.