D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.09.2022, Промовисан зборник о покољу у Глини 1941. године

Јуче је у Загребу представљен зборник научних радова “Глина 1941. – Трагедије и трауме у памћењу и забораву”, који је настао у заједничком издању Одсјека за повијест Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу, Хрватскога државног архива и Српскога народног вијећа. Зборник је темељен на текстовима са научног колоквија “Што се уистину догодило у глинској Српско-православној цркви између 29./30. јула и 4/5 августа 1941: Свједочанства и култура сјећања”, одржаног на Филозофском факултету у Загребу крајем јуна 2012. године који су допуњени новим прилозима написаним у сарадњи с уредницима књиге, пише Портал Новости.

“Овакве трауме носе са собом или митску димензију или димензију оспоравања. Зборник је успио проћи кроз тјеснац између та два приступа” – истакао је Милорад Пуповац похваливши уредништво на челу с Драгом Роксандићем које је, како је рекао, током прошлих десет година, одрадило уистину велики посао у припреми зборника на више од хиљаду страница начних радова који ће бити незаобилазни за свакога ко ће се бавити овом темом.

Објаснивши како је настао зборник, Роксандић је нагласио да се не ради о још једној књизи о усташама и партизанима, него хисторијском дјелу које је настојало обухватити и прошлост и садашњост и будућност везане за ову тему, што није било лако с обзиром да се, кад је ријеч о трагичним искуствима, отвара огромно мноштво проблема с којима се свако друштво мора знати носити.

Невена Шкрбић Алемпјевић, струковна уредница издања сa Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу, објаснила је да се у зборнику покушало одговорити на антрополошка питања колективног сјећања и разлике у односу на заборав и свјесно прећуткивање или манипулацију трауматичним темама, нагласивши вриједност књиге већ у самој чињеници да је преживјелим жртвама покоља и члановима њихових обитељи дан простор да испричају из свог угла што се догодило.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.