D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 28. октобар

1991.

Милошевић Драган (1947) и Ранко (1923), отац и син одведени су из своје куће у селу Воћарица, општина Новска. Претпоставља се да су одведени у логор “Марини село”. До данас се воде као нестали. Припадници ЗНГ-а дан касније су у дворишту куће Милошевића свирепо убили, мајку, односно жену Милошевић Љубицу (1923) и заклали Ђукић Чедомирку (1919).

Крајновић Симо (1924) из Госпића одведен је из своје куће на информативни разговор са којег се није вратио.

Ђекић Војислав (1947) из Вуковара са још неким Србима одведен на информативни разговор у Дом технике. Пар дана касније пронађен мртав.

1993.

* Генерални секретар УН Бутрос Гали је рекао у СБ да је “Европа и њена јавност заморена и презасићена југословенским ратом” и да нема много спремности за неке енергичније инцијативе и оцјенио да расте увјерење да парцијална рјешења нису најбољи пут и да је вријеме да се поново размишља о неком глобалном рјешењу.

1994.

* Преговори делегација Хрватске и РСК у Загребу наишли су на жестока противљења тзв. правих хрватских “домољуба”. Они су поручили да је “споразумјевање са четницима злочин против Хрватске”

1995.

/ Копредсједник мировне конференције за бившу Југославију Торвалд Столтенберг и амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт изнијели су приједлог за рјешавање проблема Сремско-барањска области. Према понуђеном приједлогу, предвиђен је прелазни период од двије године за реинтеграцију ове области у Хрватску. Област би била демилитаризована, границу према СРЈ запосјели би одмах хрватски цариници и полицајци. Српски представници су одбили понуђени приједлог, тврдећи да нису уважене основне примједбе српске стране

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.