D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28,09.2022, Promovisan zbornik o pokolju u Glini 1941. godine

Juče je u Zagrebu predstavljen zbornik naučnih radova “Glina 1941. – Tragedije i traume u pamćenju i zaboravu”, koji je nastao u zajedničkom izdanju Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga državnog arhiva i Srpskoga narodnog vijeća. Zbornik je temeljen na tekstovima sa naučnog kolokvija “Što se uistinu dogodilo u glinskoj Srpsko-pravoslavnoj crkvi između 29./30. jula i 4/5 avgusta 1941: Svjedočanstva i kultura sjećanja”, održanog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu krajem juna 2012. godine koji su dopunjeni novim prilozima napisanim u saradnji s urednicima knjige, piše Portal Novosti.

“Ovakve traume nose sa sobom ili mitsku dimenziju ili dimenziju osporavanja. Zbornik je uspio proći kroz tjesnac između ta dva pristupa” – istakao je Milorad Pupovac pohvalivši uredništvo na čelu s Dragom Roksandićem koje je, kako je rekao, tokom prošlih deset godina, odradilo uistinu veliki posao u pripremi zbornika na više od hiljadu stranica načnih radova koji će biti nezaobilazni za svakoga tko će se baviti ovom temom.

Objasnivši kako je nastao zbornik, Roksandić je naglasio da se ne radi o još jednoj knjizi o ustašama i partizanima, nego historijskom djelu koje je nastojalo obuhvatiti i prošlost i sadašnjost i budućnost vezane za ovu temu, što nije bilo lako s obzirom da se, kad je riječ o tragičnim iskustvima, otvara ogromno mnoštvo problema s kojima se svako društvo mora znati nositi.

Nevena Škrbić Alempijević, strukovna urednica izdanja s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objasnila je da se u zborniku pokušalo odgovoriti na antropološka pitanja kolektivnog sjećanja i razlike u odnosu na zaborav i svjesno prešućivanje ili manipulaciju traumatičnim temama, naglasivši vrijednost knjige već u samoj činjenici da je preživjelim žrtvama pokolja i članovima njihovih obitelji dan prostor da ispričaju iz svog ugla što se dogodilo.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.