D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 29. mart

1992.

* Istražni organi RH identifikovali su oko 6.000 lica koja bi trebalo teretiti za oružanu pobunu.

* Mirovna operacija UNPROFOR na terenu dobiva sve čvršće vojno-organizacijske oblike. Do kraja aprila sve “plave kacige” trebale bi zauzeti svoje predviđene položaje.

1993.

* Hrvatska Vlada, na čelu s  Hrvojem Šarinićem, podnijela ostavku. Mandat za sastav nove Vlade predsjednik Tuđman povjerio Nikici Valentiću.

* U beogradskom nedeljniku “Duga “ general Života Panić priznaje kako ih je dvije godine ranije u pokušaju puča neutralisao Tuđman svojom taktikom

 1994.

* Delegacija RSK i delegacija Hrvatske nastavile su u ambasadi Ruske Federacije u Zagrebu pregovore započete i prekinute pre sedam dana. U toku pregovora parafirani su ugovori o razgraničavanju vojnih snaga na šest od ukupno 35 sektora na 300 kilometara dugom frontu.

* U Beogradu je održana skupština Srpkog sabora, vanstranačkog udruženja nezavisnih intelektualaca za ujedinjenje i zaštitu srpskih nacionalnih interesa. Za predsjednika Srpskog sabora izabran je akademik Pavle Ivić.

* Hrvatski Sabor dao podršku Vašingtonskom sporazumu.

* Stalna predstavnica SAD pri UN ambasadorka Madlen Olbrajt došla je na čelu brojne američke delegacije u posjetu Zagrebu i Hrvatskoj, a njoj će se, kako se očekuje, pridružiti i komandant glavnog štaba američkih oružanih snaga general Džon Šalikašvili.

*  Ante Đapić, saborski zastupnik, koji je na čelu saborske komisije izvršio inspekciju rovinjske bolnice, izjavio je da je politički problem što dio djelatnika u rovinjskoj bolnici ne prihvaća hrvatsku državu, i što su se  prozvani djelatnici u Rovinj doselili 80-ih godina uglavnom iz Srbije.

1995.

* Filip Korvin, koordinator za civilne poslove UNPROFOR-a za sektor Istok, na konferenciji za štampu je demantovao tvrdnje nekih agencija da su vojnici VJ iz Srbije prešli preko Dunava u istočnu Slavoniju (RSK). Ove glasine je označio kao “neprekidnu kampanju dezinformacija”  koje širi Zagreb radi pritiska na SB UN da usvoji rezoluciju kojom bi se međunarodne snage upotrebile za hermetičko zatvaranje granica prema Jugoslaviji. Odnos Hrvatske prema mirovnim snagama Korvin je opisao kao “beskrupulozno uvredljivu kampanju punu besa i laži”.

* Hrvatski ambasador pri UN,  Mario Nobilo, predao je glavnom sekretaru UN-a Butrosu Galiju popis s imenima 51 visokog funkcionera Jugoslavenske armije koji su na dužnosti na “okupiranom dijelu” Republike Hrvatske, a koje i dalje plaća vlada Jugoslavije.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.