D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 29. april

1991.

* Na Cetinju održan peti “samit šestorice” predsjednika jugoslovenskih republika, na kome se razgovaralo o sadržaju i načinu sprovođenja predstojećeg referendum po republikama. Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman napustio je sastanak. “Mnogi problemi u Jugoslaviji nastaju zato što Srbi smatraju da su vladajući narod u državi”-  rekao je Tuđman na konferenciji za novinare.

* U Zagrebačkom okružnom sudu je, prije nego je počela, prekinuta glavna rasprava četvorici optuženih za pripremanje i pomaganje oružane pobune protiv RH, a optuženi su Željko Ražnatović Arkan, Dušan Bandić, Zorana Stevanović svi iz Beograda, te Dušan Carić iz Dvora na Uni.

* Nakon što je MUP RH u selu Kijevo osnovao policijsku stanicu  i nakon što se JNA postavila kao tampon zona između Kijeva i okolnih srpskih sela, sprečeno je dalje osnivanje planiranih  policijskih stanica  u Kruševu, Polači i Stankovcima. Čelnici hrvatskih stranaka zatražili su od hrvatske vlasti da se organizira “svenarodni otpor protiv velikosrpske politike Slobodana Miloševića, koju on provodi preko vojske i četničkih grupa u Kninu.” Do demonstracija će doći 6. maja u Splitu.

 

1994.

* Šef hrvatske delegacije za pregovore s krajiškim Srbima Hrvoje Šarinić optužio je srpsku stranu da namjerno odugovlači  pregovore i neispunjava preuzete obaveze. U pismu specijalnom izaslaniku generalnog sekretara UN Jasušija Akašija Šarinić traži da se Srbe prisili da poštuju odluke i potpisane obaveze.

 

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.