D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 29. maj

1991.

* Skupština SAO Krajine izabrala je prvu Vladu. Za predsjednika vlade imenovan je dr Milan Babić, a za ministre: Dušan Starević, Jovan Katić, Risto Matković, Vaso Ležaić, Lazo Macura, Milan Martić (ministar odbrane), Vukašin Babić, Milan Bauk, Branko Šimpraga, Dušan Vještica, Dušan Badža, Petar Štikovac, Veljko Stoisavljević, Jovan Radulović i Milan Tarbuk.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman proglasio je nezavisnost Hrvatske.

* FK “Crvena Zvezda” je postala prvak Evrope u fudbalu, pošto je u Bariju poslije izvođenja jedanaesteraca savladala “Olimpik”  iz Marseja sa rezultatom 5:3.

* Informativna služba Pete armijske oblasti priopćila da su 27. maja iz tvornice “TAM” Maribor nasilnim putem, uz prijetnju oružjem i pod zaštitom Teritorijalne obrane Slovenije, oteta četiri borbena vozila vlasništvo JNA.

 

 1992.

* Na sjednici KESS-a vođa američke delegacije R. V. Perina rekao je da Sjedinjenje Američke Države smatraju da Jugoslavija više ne postoji, i da ne smatraju da su Srbija i Crna Gora naslednice Jugoslavije.

1993.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman predložio je da se mandat snaga UNPROFOR-a u Hrvatskoj produži za šest mjeseci, ali “pod uslovom da se obezbjedi provođenje Vensovog plana”, što podrazumeva i vraćanje teritorije Krajine u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

1995.

* Skupština RSK izglasala je nepovjerenje premijeru Borislavu Mikeliću. Ključni razlog za ovakvu odluku je Mikelićevo protivljenje ujedinjenju RS i RSK. Mikelić je uputio opširno pismo Skupštinu RSK u kome je ukazao da je  zahtijev za ujedinjenje RS i RSK velika greška i da postoji opasnost cijepanja Krajine na istočni i zapadni dio. Skupština je izglasala i Ustavni zakon o privremenom ustavnom uređenju Ujedinjene RS.

* U Hrvatskoj su održane svečanosti povodom pete godišnjice hrvatske državnosti. Podjeljeno je više od 30.000 odlikovanja. Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman dobio je devet najviših hrvatskih ordena, što je obrazloženo time da je on najzaslužniji pojedinac u hrvatskoj istoriji.

* Povodom pete godišnjice hrvatske državnosti, predsjednik RH Franjo Tuđman pomilovao je 534 pravomoćno osuđene osobe.

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.