D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.07.2022, Саопштење поводом екстрадиције Србина Светозара Окановића из Норвешке у Хрватску

Јуче је Норвешка Хрватској изручила Србина Светозара Окановића (1963), родом из Кнежева код Белог Манастира, којег је 10. маја ове године норвешка полиција ухапсила у Ослу по хрватској потјерници због ратног злочина наводног почињеног у родном селу 1991. и 1992. године, који се од хапшења налазио у екстрадиционом притвору у Ослу, гдје је чекао одлуку норвешког суда о хрватском захтјеву за екстрадицију. Примопредаја између норвешке и хрватске полиције обављена је синоћ око 22 сата на загребачком аеродрому Плесо.

Према подацима са којима располаже Веритас, Жупанијско државно одвјетништво у Осијеку оптужницом од 13. јула 2005. године, којом су поред Окановића, оптужени и Илија Стојановић (1964) и Илија Плавшић (1949), сви из Кнежева, терете се да су у времену од септембра 1991. до маја 1992, у барањским селима Добошевици и Топољу, основали штаб ТО у намјери да на том подручју онемогуће опстанак Хрвата, протјерају их и наведена села учине етнички чистим српским подручјем тако што су несрпско становништво извргавали свакодневном физичком и психичком злостављању и застрашивању, набрајајући шта је који од њих конкретно учинио.

Од Светозаровог сина Стефана смо дознали да се његов отац нешто прије “мирне реинтеграције” САО “Источна Славонија, Барања и западни Сријем” у уставно правни поредак Републике Хрватске, са женом и двоје малољетне дјеце и хрватским документима, иселио у Норвешку, гдје су у међувремену сви добили норвешко држављанство.

Од почетка ове године ухапшено је осам особа српске националности са подручја Хрватске. Двојица су ухапшена приликом уласка из Србије у Хрватску (Милорад Тривуновић и Војислав Медић), један је ухапшен приликом слијетања на загребачки аеродром по повратку из Велике Британије (Драго Митровић), један је ухапшен у свом селу код Вуковара (Бошко Каралић, пуштен из истражног затвора почетком маја ове године), пети је ухапшен почетком маја ове године у Норвешкој по европском налогу за хапшење (Светозар Окановић, јуче екстрадиран), шести у Грчкој (Јован Цветић, чека одлуку о екстрадицији) и седми у Србији (Хусник Ивица, екстрадиран у Хрватску) и осми у БиХ (Томић Боро, чека одлуку о екстрадицији).

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 183 Србина, од којих су 72 екстрадирана у Хрватску. Од екстрадираних до сада је против 30-ице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Тренутно се у хрватским затворима због кривичних дијела ратних злочина налази 28 особа српске националности, припадника бивших ЈНА и СВК, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

 

Београд, 29.07.2022.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К

Саво Штрбац

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.