D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 29. septembar

1990.

* Srbi iz Petrinje blokirali su saobraćaj na Baniji, pokušavajući da spriječe odluku MUP-a Hrvatske da preuzme oružje iz policijske stanice u Petrinji.

* U prepunoj sali “Sava centra” u Beogradu, na svečan način je usvojen i proglašen novi Ustav Republike Srbije. Ustavom je predviđeno da Pokrajine gube atribute državnosti i postaju oblik teritorijаlne autonomije.

1991.

* Kontra admiral Jugoslovenske ratne mornarice, Vladimir Barović (1939) izvršio je samoubistvo na ostrvu Visu u kancelariji Komande vojno-pomorskog uporišta. Hrvatska propaganda je iskoristila ovaj tragičan događaj i u medijima objavila falsifikat pisma Barovića u kojem je navodno optužio vojni vrh JNA, što je negativno djelovalo na pripadnike JRM u blokiranim kasarnama u Splitu i Šibeniku.

* Na današnji dan pripadnici Zbora Narodne garde (ZNG) Republike Hrvatske otpočeli su opšti napad na sve vojne objekte JNA u garnizonu Bjelovar, koji je već 15 dana bio pod potpunom blokadom.

- u kasarni u Vojnoviću Komandant 265. mehanizovane brigade pukovnik Rajko Kovačević (1941), naredio je obustavu dalje odbrane, odlaganje oružja, predaju vojnika i starješina i njihovo postrojavanje u krug kasarne. Po ulasku ZNG-a u kasarnu, Jure Šimić, tada predsjednik Kriznog štaba Bjelovara, naredio je da streljaju komandant Rajko Kovečević (1941), potpukovnik Miljko Vasić (1944) i kapetan prve klase Dragiša Jovanović (1954). Županijski sud u Rijeci je 2. oktobra 2019. nepravosnažno oslobodio Juru Šimića, kojeg je optužnica iz 2010. teretila da je naredio nepoznatoj grupi naoružanih pripadnika hrvatsko–redarstvenih snaga, da izdvojenu trojicu pomenutih oficira JNA odvedu na stranu i zatim ubiju, što su ovi i učinili pucanjem iz vatrenog oružja. Pored pomenutih oficira, poginula su još šestorica pripadnika JNA Nedeljko Jovetić (1962), Zoran Krstić (1972), Šukri Keljani (1971), Ljubiša Lazić (1972), Goran Radovanović (1971) i Berdoli Ejup (1970), a zarobljeno je 59 oficira, podoficira i građanskih lica na službi u JNA i oko 250 vojnika.

- u skladištu borbenih sredstava u “Barutana” u Bedeniku, nedaleko od Bjelovara major JNA Milan Tepić (1957), tada komandant skladišta, žrtvovao je svoj život minirajući skladište sa 170 tona eksploziva kako bi sprečio predaju skladišta ZNG-ama. Zajedno sa njim u smrt je otišao i vojnik Stojadin Mirković (1972), koji je uprkos Tepićevoj naredbi da se preda to odbio. U eksploziji je stradalo 11 pripadnika ZNG-a, zbog čega su, poslije predaje, iz osvete, streljali komandira straže na tom objektu, starijeg vodnika Ranka Stevanovića (1960).

1992.

* Sabor Hrvatske, na insistiranje predsjednika Tuđmana, donio je Zakon o aboliciji pobunjenih Srba. Time je Hrvatska izašla u susret zahtijevima međunarodne zajednice i odredbama Rezolucije 762 SB UN, koje se odnose na tzv. ružičaste zone.

1994.

* Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izrazio je nezadovoljstvo necrtom rezolucije SB UN-a o produženju mandata UNPROFOR-a, kojim je predviđeno da mirovne snage ostanu u Hrvatskoj još šest mjeseci.

* U Vašingtonu je izraženo nezadovoljstvo ponašenjem komаndanta mirovnih snaga UN u BiH, britanskog generala Majkla Rouza, za koga se smаtra da stoji na putu američkoj liniji agresivnijeg vojnog kažnjavanja Srba. Predstavnici za štampu Bijele kuće Di Di Majers, odgovarajući na pitanja da li SAD-e žele da general Rouz bude smijenjen, rekla je “da administracija nije tražila smjenjivanja Rouza”, ali da Vašington i saveznici u Kontakt-grupi i NATO traže “jaču primjenu sile”.

1995.

* Predstavnici UNHCR-a Ron Redmon je saopštio da je od početka juna 1995. Na prostorima predhodne Jugoslavije registrovano više od 450.000 novih izbjeglica, tako da se njihov broj popeo na ukupno 3,5 miliona. On je rekao da je najveći broj tih izbjeglica čine Srbi iz Krajine i iz zapadne i centralne BiH.

* SB UN je na svojoj sednici u svom predsjedničkom saopštenju oštro upozorio Hrvatsku državu, djeleći zabrinutost UNHCR-a zbog odluke vlasti da 100.000 izbjeglica (uglavnom Muslimana) vrati u BiH. SB je predočio da oduzimanje izbjegličkog statusa znači nasilno protjerivanje desetina hiljada ljudi u krajeve koji nisu ni ekonomski ni bezbjedonosno spremni da ih prime. Takođe je zahtijevano, saglasno Rezoluciji 1009, puno poštovanje ljudskih prava Srba iz RS Krajine.

* Hrvatski helsiniški odbor za ljudska prava upozorio je hrvatske vlasti da, i pored toga što je srpskim izbjeglicama iz RS Krajine formalno omogućen povratak, oni od Ureda hrvatske vlade u Beogradu ne mogu da dobiju nikakvu potvrdu s kojom bi ušli u Hrvatsku, s obzirom da Ured nema konzularnih ovlaštenja. U upozorenju je takođe skrenuta pažnja da su neki Srbi vraćeni sa hrvatske granice na osnovu “diskrecionih odluka” granične policije.

* Na današnji dan u zaseocima pored Zrmanje ubijeni su Marčetić Milan (1948) i Šujica Dušan (1927). Ubistvima je svjedočila majka Marčetić Milana, ubice su na sebi imalе uniforme Hrvatske vojske i pancir prsluke. Pravi identitet počinioca do danas nije otkriven .

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.