D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 30. jul

1991.

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić u znak protesta napustio je sjednicu  Predsjedništva održanu u Beogradu nakon odluke da se potpredsjednik Predsjedništva Branko Kostić (Crna Gora) imenuje za rukovodioca državne Komisije koja će kontrolisati izvršavanje odluke Predsjedništva od 26. jula o prekidu vatre u Hrvatskoj.

* Oružani sukobi između snaga hrvatskog MUP-a, nesmanjenom žestinom traju na prostoru Sjeverne Dalmacije.

* U Zagrebu uspostavljeno Zapovjedništvo Zbora narodne garde (ZNG). Za zapovjednika imenovan je general Martin Špegelj, a za načelnika stožera (štaba) pukovnik Imra Agotić.

* Ministri EZ usvojili su plan od šest tačaka za rješavanje jugoslovenske krize.

1993.

* Nakon izvještaja Bustrosa Galija, u kojem najavljuje kontrolu UNPROFOR-a na 46 graničnih prelaza između Hrvatske i Srbije, predsjednik hrvatske Državne komisije za UNPROFOR Milan Ramljak izjavio  je da se ovim potezom konačno i priznaju hrvatske granice.

1995.

* Predsjenik RSK Milan Martić i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši koji je u Knin došao u pratnji komnadanta  UNPROFOR-ovog generala Bernara Žanavijea, postigli su dogovor sastavljen od šest tačaka; odustajanje SVK od vojnih dejstava u bihaćkom džepu, propuštanje humanitarnih konvoja za Bihać preko teritorija RSK, susret komandanta SVK Mile Mrkšića sa predstavnicima HV, početak pregovora delegacije RSK i RH u Ženevi, obaveza Akašija da preduzme sve mjere za zaustavljanje hrvatske agresije na planini Dinara i mjere koje bi omogućili slobodan protok robe iz istočnog u zapadni dio Krajine.

* Njegova svetost Patrijarh Pavle u Glini je služio parastos žrtvama ustaškog pokolja izvršenog 2. avgusta 1941. i osvještao spomen ploče sa imenima 1.554 žrtve. Došavši potom u Knin, Patrijarh se na centralnom gradskom trgu obratio građanima .

* Predstavnici UN obavjestili su da je 1.000 vojnika pripadnika Vosjke RSK počelo da se povlači iz Bihaćke enklave i da su napustili ragion oko Velike Kladuše.

* Hrvatskom ofanzivom na RS i RSK komanduju američki generali javljaju, bez izuzetka, svi francuski mediji.

* Na dinarskom ratištu poginuli su: Bukarica Željko (1970) i Stanojević Svetozar (1961) u Strmici i Vujinović Božidar (1946) na Dinari.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.