D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.11. 2022, ЖС у Загребу – наставак главног претреса двојици Крајишника због ратног злочина против цивила и ратних заробљеника

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рочиште за наставак  главног претреса против опт. Дмитровић Бранка (1936) и Беговић Николе (1952) због кривичног дјела против цивила и ратних заробљеника.

Жупанијско државно тужилаштво у Загребу оптужницом  од 13. децембра 2019. године терети их се да су, Б. Дмитровић, као комадант ТО Костајница, и Н. Беговић, као члан штаба ТО Костајница и командира Војне полиције при том штабу, имајући на тај начин формалне и стварне надлежности командовања и надзора над припадницима свих подређених им јединица ТО на пдручју општине Костајница, од 12. па до неутврђеног дана у септембру 1991. године, на подручју Хрватске Костајнице и уже околине, након што је поменути штаб ТО 12. септембра 1991. године организовао и провео предају и заробљавање већег броја припадника МУП-а РХ и ЗНГ-а, као и цивила на локацијама на брду Дјед и мосту преко Уне према Б. Костајници, те након што су и идућих дана на околном подручју Х. Костајнице заробљавани поједини припадници МУП-а и ЗНГ-а и цивили, мјештани Х. Костајнице, поступали противно одредбаме међународног ратног хуманитарног права, знајући да се поједине ратне заробљенике и цивиле приликом предаје и разоружавања издваја и одводи у Менченчане, гдје се и налазио споменути штаб ТО, те знајући да се неке од њих и ликвидира и да се једна од ликвидација заташкава, иако со то били дужни, нису ништа предузели да незаконите радње својих подређених зауставе и спријече, а починиоце казне, свјесни да ће се овакви незаконити поступци према заробљеним цивилим и припаницима МУП-а и ЗНГ-а наставити, као и да им је управо због тих пропуста угрожен физички и психички интегритет, због којих пропуста су њима подређене особе наставиле с таквим протуправним радњама, па је тако усмрћено осам ратних заробљеника и двоје цивила на локацији Плавићевац, те један цивил и један припадник ЗНГ-а на локацији Бабина Ријека, док се један припадник резервног састава МУП-а и један цивил, након заробљавања и краћег боравка у дијелу Х. Костајнице под називом Тирол, до данас воде као нестале особе.

Оптужени су недоступни хрватском правосуђу па им се суди у одсуству.

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.