D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.03.2023, ŽS u Zagrebu: rošište za glavni pretres protiv opt. Đorđa Ratkovića i dr. zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudo u Zagrebu za danas je zakazano ročište u ponovljenom postupku protiv opt: Đorđa Ratkovića, Đure Jerinića, Steve Radunovića, Veljka Radunovića i Milorada Šarca.

Presudom Županijskog suda u Zagrebu od 17.05.2019. optuženi su proglašeni krivima krivima za počinjenje navedenih krivičnih te su im izrečene kazne zatvora i to: Đorđu Ratkoviću, Đuri Jerinića, Stevi Radunoviću i Veljku Radunoviću od po 18 godina, Miloradu Šarcu od 20 godina.

Vrhovni sud je, na sjednici održanoj 16. 01. 2020. godine, odlučujući o žalbama optuženika podnesenim protiv presude Županijskog suda u Zagrebu od 15. svibnja 2019, donio rješenje kojim je prihvatio žalbe branitelja optuženika, u povodu tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuo prvostepenu presudu te predmet uputio prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Prva četvorica optuženika su proglašena krivima da su, nakon što su 15. 09. 1991. pripadnici Teritorijalne obrane Dubica zarobili pripadnika hrvatskih oružanih snaga i civila hrvatske nacionalnosti te ih sve zatvorili u prostorije WC-a poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj Dubici, gdje su civili držani zatočeni bez ikakvog opravdanog vojnog razloga, kao pripadnici Teritorijalne obrane Dubica, za vrijeme oružanog sukoba između paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajina s jedne strane i oružanih snaga Republike Hrvatske s druge strane, protivno odredbama međunarodnog prava, zajedno s ostalim pripadnicima Teritorijalne obrane Dubica, u više navrata tukli civile da bi ih potom, tačno neutvrđenog dana u novembru 1991. godine, noću nasilno izveli u dvorište poljoprivredne zadruge, natjerali ih da pjevaju četničke pjesme i trče u krug po dvorištu do iznemoglosti i pritom ih nogama, željeznim te drvenim palicama i puškama udarali po svim dijelovima tijela.

Kada zatočenici zbog dobijenih batina i iznemoglosti više nisu mogli trčati i popadali su na tlo, optuženici su gazili po njima, a sada pokojni pripadnik Teritorijalne obrane Dubica je iz automatske puške pucao u pripadnika hrvatskih oružanih snaga i jednog civila hrvatske nacionalnosti, a potom im prerezao grkljan.

Nakon toga su njihova tijela natovarili na traktorsku prikolicu i naredili dvojici civila hrvatske nacionalnosti da legnu na njihova mrtva tijela te su ih četvrtooptuženi i petooptuženi odvezli do mosta na rijeci Uni i bacili u rijeku, a dvojicu civila hrvatske nacionalnosti su vratili u prostorije poljoprivredne zadruge.

Petooptuženik je proglašen krivim da je točno neutvrđenog dana u rujnu 1991. godine u Hrvatskoj Dubici, kao pripadnik Teritorijalne obrane Dubica, za vrijeme oružanog sukoba između paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajina s jedne strane i oružanih snaga Republike Hrvatske s druge strane; protivno odredbama međunarodnog prava; postupajući zajedno s još dva pripadnika postrojbe, civile hrvatske nacionalnosti, koji su ranjeni tokom oružanog sukoba te su dovedeni radi pružanja liječničke pomoći u ambulantu u Hrvatskoj Dubici, izveli na prostor ispred ambulante, vezali žicom, izudarali ih, na njih nabacali automobilske gume i potom ih žive zapalili, i tako ih usmrtili.

Optuženima se i u ponovljenom postupku sudi u odsustvu.

 

Veritas. info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.