D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31. 07. 2022, На данашњи дан – 31. јул

1648 – У борби с Турцима погинуо код куле Зечево прослављени српски јунак из Равних Котара војвода Вук Мандушић, уз Стојана Јанковића и Илију Смиљанића најпоштованији јунак народне ускочке епике, кога је Петар II Петровић Његош обесмртио у „Горском вијенцу”.

1993 – Због опструкције муслиманске стране, у Женеви неуспешно завршени преговори о Овен-Столтенберговом плану о БиХ као унији три републике, које су водили председник Републике Српске Радован Караџић, лидер Хрватске заједнице Херцег-Босне Мате Бобан и муслимански вођа Алија Изетбеговић.

1996 – Републикa Српскa предала Хашком трибуналу 300 предмета који се односе на Србе као жртве ратних злочина. На листи осумњичених су имена муслиманских вођа Алије Изетбеговић, Ејупа Ганића и Расима Делића.

2003 – Трибунал осудио Миломира Стакића на дуживотни затвор због злочина против човечности над несрбима у Приједору и околини 1992, као првом оптуженику коме је изречен доживотни затвор. У марту 2006. Жалбено веће Трибунала преиначило је пресуду у казну затвора од 40 година.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.