D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 31. jul

1991.

* Fudbalski savez Hrvatske odlučio je da 25. klubova iz Hrvatske u tri savezne jugoslovenske lige odustanu od učešća u takmičenju 63. Fudbalskog prvanstva Jugoslavije, odnosno obustavljanju svih daljnih aktivnosti u Fudbalskom savezu Jugoslavije.

* Skupština Slovenije usvojila je izjavu u kojoj se traži zaustavljanje rata u Hrvatskoj.

* Slavko Miodrag (1938)Vlado Skeledžija (1930)Branko Mirjanić (1935) su nezakonito uhapšeni u noći između 30. i 31. jula 1991. u svojim porodičnim kućama u Vukovaru. Njih trojicu su bez optužnica i naloga uhapsili pripadnici ZNG pod komandom Tomislava Merčepa: Željko Mažar, Naser Arbanas i Ksenija Piplica. Odveli su ih na obalu Dunava i tu ubili iz vatrenog oružja oko 4 sata posle ponoći. Njihova beživotna tela su bacili u Dunav.

* Nakon završenog radnog vremena Mladen Mrkić (1938), inženjer agronomije tj. direktor kooperacije u lokalnom poljoprivrednom gigantu “Vupiku” je krenuo iz firme ka kući koja se nalazila u Gundulićevoj ulici u Vukovaru. Svratio je u trgovinu da kupi namirnice. Na izlasku iz trgovine sačekali su ga 4 pripadnika ZNG, i odveli u Sekretarijat Narodne odbrane u autu bez registarskih tablica, a nakon toga mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je odveden do Dunava, i tamo ubijen i dalje se vodi kao nestao, za njegovu smrt niko nije odgovarao.

1993.

* Vijeće bezbjednosti UN-a zahtijeva od hrvatskih snaga povlačenje s Maslenice, a od srpskih snaga da ne ulaze na područje koje bi napustila Hrvatska vojska.

1995,

* Združene hrvatske snage su nastavile sa artiljerisjko-raketnim napadima na širi reon sela Strmica dvadesetak kilometara sjeverno od Knina prema Grahovu, saopštio je Glavni štab SVK.

* Jedinice VRS zajedno sa njenim komandantom generalom Ratkom Mladićem napustile su Žepu i krenule ka Grahovu i Glamoču.

* Sve linije srpske odbrane na grahovsko glamočkom ratištu su stabilizovane, a zbrinjavanje izbjeglica iz ovih krajeva je u toku, saopštila je Informativna služba Glavnog štaba VRS.

* Jasuši Akašai izrazio svoje razočaranje što je predsjednik Tuđman odbio Martićevih šest točaka koje su bile uslov za nastavak pregovora s hrvatskim vlastima, izjavio portparol UNCRO-a u Zagrebu Filip Arald.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.