D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 31. октобар

1991.

* Нападом на ТО Грубишно поље, започела је акција хрватске паравојске под кодним називом „Откос-10“, која је имала за циљ ликвидирати или протјерати Србе са подручја источне Билогоре, смјештеног на сјеверозападу Хрватске у троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице.

Комплетно становништво из 23 и један број житеља из још 15 села, напустило је то подручје и у избјегличкој колони. Послије повлачења Срба из источне Билогоре, услиједила су убиства преосталих становника, пљачка, паљевине и минирања кућа, укључујући и села у којима раније није ни било отпора.

* Кокот Мариа (из Грубишиног Поља и Познић Живка (1957), из Малих Зденаца заробили су припадницу ЗНГ-а у Растовцу. Живко је звјерски мучен и набијен на колац, а потом су обојица живи спаљани.

* У Растовцу су у току напада на село од припадника ЗНГ-а убијени: Хорват Ђуро (1955), Хрват, из Чађавца, Смиљанић Роберт (1966) из Растовца, Шукић Миленко (1962) из Велике Барне, Глежнић Душко (1969) из Великре Дапчевице… На Зрињским Брдима погинули су: Илић Јово (1941) из Зринске и Бојић Душко (1965) из Малог Грђевца… .

* Радојчић Ненад (1970), из Горње Ковачице убијен је хицем у чело, испред своје куће пред својим оцем, од стране припадника ЗНГ које су напали његово село.

* Велимировић Милорад (1957), из Пуле убијен, а његов леш је пронађен уз цесту на путу према Андријашевцима, општина Винковци.Његово убиство до данас није разјашњено.

* У својој кући у Лучинцима, општина Славонска Пожега, убијен је Кекановић Душан (1939). Убили су га до сада неидентификовани припадници ЗНГ-а.

* У Загребу је под пријетњом смрћу, са градилишта породичне куће одведен Милош Ивошевић (1952), републички директор царине. Прво је одведен на Загребачки велесајм, а затим у Пакрачку Пољану. Када му је пронађено тијело на њему је, поред трагова мучења било и 18 прострелних рана.

1994.

* Поводом мобилизације око 2 000 Срба из Крајине од почетка офанзиве А БиХ око Бихаћа, предсједник РСК Милан Мартић изјавио је да крајишки Срби имају „право да се боре за ослобађање територија своје браће у РС“.

* Представник УНПРОФОР-а, Ерве Гурмелон је у Сарајеву изјавио да су припадници „Војске РСК“ артиљеријом гађали подручје Велике Кладуше да би ослабили притисак снага АБиХ који врше на положаје ВРС“. Главни окршаји између снага Петог корпуса А БиХ и Другог крајишког корпуса Војске РС воде се око Босанске Крупе.

1995.

* Према непотпуним подацима на парламентарним изборима у Хрватској ХДЗ је освојила око 44% гласова, што је за око 2% више него на прошлогодишњим изборима, обезбедивши тиме већину у хрватском Сабору. ХДЗ је доживела тежак пораз у загребачким општинама.

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.