D.I.C. Veritas

e-Veritas, 31.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 31. oktobar

1991.

* Napadom na TO Grubišno polje, otpočela je akcija hrvatske paravojske pod kodnim nazivom „Otkos-10“, koja je imala za cilj likvidirati ili protjerati Srbe sa područja istočne Bilogore, smještenog na sjeverozapadu Hrvatske u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice.

Kompletno stanovništvo iz 23 i jedan broj žitelja iz još 15 sela, napustilo je to područje i u izbjegličkoj koloni. Poslije povlačenja Srba iz istočne Bilogore, uslijedila su ubistva preostalih stanovnika, pljačka, paljevine i miniranja kuća, uključujući i sela u kojima ranije nije ni bilo otpora.

Kokot Maria (iz Grubišinog Polja  i Poznić Živka (1957), iz Malih Zdenaca zarobili su pripadnicu ZNG-a  u  Rastovcu. Živko je zvjerski mučen i nabijen na kolac, a potom su obojica živi spaljani.

 * U Rastovcu su u toku napada na selo od pripadnika ZNG-a  ubijeni:  Horvat Đuro (1955), Hrvat, iz Čađavca, Smiljanić Robert (1966) iz Rastovca, Šukić Milenko (1962) iz Velike Barne, Gležnić Duško (1969) iz Velikre Dapčevice… Na Zrinjskim Brdima poginuli su: Ilić Jovo (1941) iz Zrinske i Bojić Duško (1965) iz Malog Grđevca… .

Radojčić Nenad (1970), iz Gornje Kovačice ubijen je hicem u čelo, ispred svoje kuće pred svojim ocem,  od strane pripadnika ZNG koje su napali njegovo selo.

 Velimirović Milorad (1957), iz Pule ubijen, a njegov leš je pronađen uz cestu na putu prema Andrijaševcima, opština Vinkovci. Njegovo ubistvo do danas nije razjašnjeno.

 * U svojoj kući u Lučincima, opština Slavonska Požega, ubijen je Kekanović Dušan (1939). Ubili su ga do sada neidentifikovani pripadnici ZNG-a.

 * U Zagrebu je pod prijetnjom smrću, sa gradilišta porodične kuće odveden Miloš Ivošević (1952), republički direktor carine. Prvo je odveden  na Zagrebački velesajm, a zatim u Pakračku Poljanu. Kada mu je pronađeno tijelo na njemu je, pored tragova mučenja  bilo i 18 prostrelnih rana.

 1994.

* Povodom mobilizacije oko 2 000 Srba iz Krajine od početka ofanzive A BiH oko Bihaća, predsjednik RSK Milan Martić izjavio je da krajiški Srbi imaju „pravo da se bore za oslobađanje teritorija svoje braće u RS“.

* Predstavnik UNPROFOR-a, Erve Gurmelon je u Sarajevu izjavio da su pripadnici „Vojske RSK“ artiljerijom gađali područje Velike Kladuše da bi oslabili pritisak snaga ABiH koji vrše na položaje VRS“. Glavni okršaji između snaga Petog korpusa A BiH i Drugog krajiškog korpusa Vojske RS vode se oko Bosanske Krupe.

1995.

* Prema nepotpunim podacima na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj HDZ je osvojila oko 44% glasova, što je za oko 2% više nego na prošlogodišnjim izborima, obezbedivši time većinu u hrvatskom Saboru. HDZ je doživela težak poraz u zagrebačkim opštinama.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.