D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 4. januar 1991.

1991.

* Formiran je SUP Krajine, na osnovu odluke Izvršnog vijeća SAO Krajine, kao jedini nadležan organ za obavljanje djelatnosti iz oblasti unutrašnjih poslova i javne sigurnosti na području SAO Krajine. U sastav SUP-a Krajine ušle su stanice javne bezbejdnosti Knina, Obrovca, Benkovca, Gračaca, Titove Korenice, Donjeg Lapca, Gline, Dvora na Uni, Vojnića i Kostajnice. Za v.d. sekretara SUP-a Krajine imenovan je Milan Martić.

* Potpredsjednik Sabora RH, Simo Rajić, u Zagrebu je podnio ostavku. U tekstu ostavke Rajić je ocijenio, da od rukovodstva Sabora i Vlade RH nije pokazan interes za zajednički rad na unapređenju hrvatsko-srpskih odnosa.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman donio je odluku o osnivanju Vijeća za narodnu odbranu i zaštitu ustavnog poretka RH.

1992.

* Predsjednik RSK Milan Babić izjavio je: “Povodom odluke Predsjedništva Jugoslavije o davanju saglasnosti na koncept mirovne operacije UN u Jugoslaviji i objavljivanjem tog koncepta, iznenađeni smo činjenicom da nam je omogućeno da Sajrusu Vensu, ličnom izaslaniku Generalnog sekretara UN, iznesemo naše viđenje načina angažovanja mirovnih snaga UN”.

1993.

* Pregovori u Ženevi prekinuti, da bi učesnici sastanka mogli da obave konsultacije o predloženom Vens-Ovenovom Mirovnom planu. Novi susret je zakazan za 10. januar.

1994.

* Novi izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju, Jasuši Akaši, izjavio je u Zagrebu da UNPROFOR nije na ovim prostorima  došao da bi se borio za bilo koju stranu.”Akaši je tu dužnost preuzeo nakon završene  mirovne operacije UN u Kambodži.

1995.

* Poslije cjelodnevnog razgovora na zagrebačkom aerodromu “Pleso”, predstavnici RSK i RH dogovorili su se o zajedničkom planu za sprovođenje nedavno potpisanog sporazuma o ekonomskim pitanjima. Plan su podržali i kopredsjednici Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, lord Dejvid Oven i Torvald Stoltenberg, koji su prisustvovali razgovorima.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.