D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 4. februar

1992.

* Predsjednik SDS akademik Jovan Rašković izjavio je u Beogradu: “Mir dolazi sa Vensovim planom a SDS iz Knina ga podržava kao početni korak za rješavanje problema Krajine i srpskog pitanja”.

1993.

* Borbe na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica” ne jenjavaju. Stradali su pripadnici SVK: Baljak Milan (1959)Vila Predrag (1962) i pripadnici jedinice Vučjaci sa Vučjaka: Slijepčević Miodrag (1968), Miličević Miroslav (1968), Irić Marko (1960) i Kresojević Milorad (1962).

1994.

* Hrvatski ambassador pri Ujedinjenim nacijama, Mario Nobilo, zaprijetio je da će Hrvatska pokrenuti novi rat protiv Srba na “okupiranim djelovima Hrvatske” ukoliko SB UN uvede sankcije protiv Hrvatske.

* SB UN usvojio je Predsjedničko saopštenje u kome se upozorava Hrvatska da će biti izložena teškim posljedicama ukoliko u roku od dvije nedjelje ne povuče svoje regularne vojne jedinice iz BiH.

* Njemački kancelar Helmut Kol oštro je osudio intervenciju hrvatskih trupa u BiH. “Hrvatska je obećala da neće vojno intervenisati protiv svojih susjeda, obećanje nije održala, to je skandal koji moramo najoštrije da osudimo”, izjavio je Kol.

1995.

* Najavljujući svoju skoru posjetu Beogradu, ministar spoljnih poslova RH Mate Granić rekao je da će se razgovori voditi uglavnom oko dvije teme: pitanju zarobljenih i nestalih lica i međusobnom priznanju koji bi  “trebao zaustaviti proces integracije hrvatskih okupiranih područja u Srbiju”.

* SAD su obnovile poziv hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da revidira odluku o otkazivanju gostoprimstva mirovnim snagama UN.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.