D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 5. februar

1990.

* Sekreterijat za pravosuđe i upravu SR Hrvatske registrovao je prve političke stranke u Hrvatskoj.

1991.

* Vlade evropske “dvanaestorice” u Briselu odlučile su da povedu diplomatsku incijativu radi miroljubivog rješavanja jugoslovenske političke krize. Kako je izjavio predsjednik ministarskog savjeta EZ Žak Pos jugoslovenskoj vladi biće upućen “demarš” u kojem će biti izražena privrženost EZ jedinstvu i teritorijalnom integritetu Jugoslavije.

* Ministar spoljnih poslova Mađarske Geza Jesenski obavjestio je jugoslovenskog ambasadora u Budimpešti, da je dosadašnjom istragom, koju vodi mađarska vlada, utvrđeno da je u našu zemlju prebačeno, bez znanja vlade, 10.000 “kalašnjikova”.

1992.

* SIV je uputio generalnom sekretaru Butrosu Galiju Memorandum o jugoslovenskoj krizi, u kome se između ostalog kaže: “Kao jedna od zemalja osnivača UN i pokreta nesvrstanih, ne negirajući pravo svakog naroda na samoopredeljenje, Jugoslavija u odbrani suverenosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta očekuje razumjevanje svih zemalja i uzdržavanje od bilo kojih aktivnosti koje sada ugrožavaju našu zemlju.

Nedeljko Kušić (1929), penzioner  i Petar Kušić (1956), radnik refinerije, otac i sin, izvedeni su iz svojih kuća u Sisku, i nakon maltretiranja  ubijeni su iz vatrenog oružja u Žirčici, nedaleko od Siska. I pored indicija o počiniocima, pripadnicima HV, za ovaj zločin niko nije odgovarao.

1993.

* Glavni štab Vojske RSK saopštio je da su u proteklim petnaestodnevnim borbama srpskih i hrvatskih jedinica na južnokrajinskom frontu, na srpskoj strani  poginula 92 borca, dok su 304 ranjena.

* Ministar spoljnih poslova SRJ Ilija Đukić susreo se u Njujorku sa Generalnim sekretarom UN Butrosom Galijem i kopredsjednikom konferencije o bivšoj Jugoslaviji Sajrusom Vensom, Gali i Vens su odali priznanje “mudroom i uzdržanom” jugoslovenskom ponašanju u krizi izazvanoj hrvatskom agresijom na RSK.

* Rusija će zaoštriti svoju pretnju Hrvatskoj sankcijama i insistiraće da SB UN donese novu rezoluciju, kojom bi Zagreb bio upozoren da prekine s ratnim akcijama, jer će u protivnom slijediti ekonomske sankcije. Rusija će tražiti i od “Srba u Hrvatskoj” da pristupe praktičnom ostvarivanju Vensovog plana. Ovo je izjavio zvanični predstavnik za štampu ruske diplomatije Sergej Jastrežembski.

* Predsjednik Komisije UN za ratne zločine Fric Kalshoven izjavio je da u bivšoj Jugoslaviji zločina ima “na svim stranama” i da treba što prije formirati odgovarajući međunraodni sud. Kalshoven je rekao da u dostavljanju dokumentacije prednjače Hrvati, a da je SRJ neaktivna jer su pristigli samo dokazi od Vojnomedicinske akademije iz Beograda, što je nedovoljno.

1995.

* Potpredsjednik SPS Borislav Jović izjavio je da je garancije o vojnoj pomoći SRJ prema RSK potpisao bivši šef Generalštaba JNA Veljko Kadijević a da se potpisivanjem Vensovog plana SRJ obavezala da će povući svoje snage kada dođu plavi šljemovi.

 

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.