D.I.C. Veritas

е-Veritas, 8.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 8. децембар

1991.

* Зарић Влајко (1933) и Зарић Чедомир (1954) из Чепина, општина Осијек, отац и син, убијени су у својој кући. Извршиоци су насилно ушли у њихову кућу и убили их из ватреног оружја.

* У борбама на Пакрачком подручју, у реону села Липик, несто је Којић Јеленко (1956), старији водник, поријеклом из Бања Луке. Његово тијело идентификовано је тек 2004 године.

* Словеначки предсједник, Милан Кучан, у разговору са америчким предсједником Џорџом Бушом исказао је своје увјерење у нелогичност увођења санкција САД-а, које подједнако погађају и жртве и нападаче.

* Аустријски канцелар Курт Валдхајм, изјавио је да је наступио прави тренутак за признање Хрватске и Словеније.

* Поглавар римокатоличке цркве Папа Јован Павле ИИ упозорио је да “нико не може ћутати над оним што се дешава у Хрватској.

* Специјални изасланик Генералног секретара УН за Југославију Сајрус Венс изјавио је: За слање трупа УН нужно је примирје.”

1994.

* УНПРОФОР је затражио хитно повлачење војних јединица РХ које се са снагама АБиХ и ХВО учествују у борбама на западу БиХ, саопштио је портпарол цивилног сектора мировних снага УН у Сарајеву Тант Мјинт.

* Предсједник Србије Слободан Милошевић примио је специјалног изасланика УН за бившу Југославију Јасуши Акашија, команданта УНПРОФОР-а за бившу Југославију, генерала Бертрана де Лапрела са сарадницима, предсједника РСК Милана Мартића и предесједника Владе РСК Борислава Микелића. Тема разговора је отварање аутопута Београд-Загреб, разрада гаранција за улазак хуманитарних конвоја у “Бихаћки џеп” и нови моменти везани за мировни план за БиХ.

1995.

* У Удружењу за помоћ избјеглицама и прогнанима у СРЈ образован је Одбор за повратак у Хрватску. Према процијенама удружења 50% избјеглих Срба ће се вратити у Хрватску.

* Хрватски хелсиншки одбор за људска права (ХХО) затражио је од Хрватског Сабора да донесе закон о амнестији “српских побуњеника”, да преиспита закон о продаји “војих станова” и да повуче Закон о преузимању и управљању имовином избјеглих Срба.

* Портпарол УНХЦР-а, Рон Редмон, саопштио је став ове хуманитарне организације да најављену велику репартријацију избјеглица са простора бивше Југославије не би требало започињати прије краја зиме, што због техничких тешкоћа, што због страха избјеглица од одмазде.

* У Београду су завршени преговори између НИС Југопетрола и ИНЕ из Загреба о трговини нафтним дериватима Србије и Хрватске.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.