D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 9. januar 1991.

1991.

* Predsjedništvo SFRJ izdalo je Naredbu o rasformiranju svih neregularnih oružanih snaga i vraćanja oružja ilegalno unesenog u zemlju, najbližim ustanovama ili jedinicama JNA, Slovenija i Hrvatska su se odlučno izjasnile da neće dozvoliti sprovođenje ove naredbe na svojoj teritoriji, jer bi to, po njihovom tumačenju, predstavljalo uplitanje JNA u poslove iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

* Grupa mladića izgrednika u noći između 8. i 9. januara, ponovo je napala na prostorije crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Prema riječima protonamjesnika crkve Milenka Popovića, napadači su pjevali pjesme u kojima se najavljuje klanje Srba i izriču pogrde na račun srpskog naroda i pravoslavne crkve.

1992.

* U Briselu, poslije dvomjesečnog prekida, nastavljena je Konferencija o Jugoslaviji, uz prisustvo svih strana u konfliktu.

1993.

* Savjet za usaglašavanje stavova o državnoj politici SRJ, uz učešće predstavnika RS i RSK, raspravljano je na sedmočasovnoj sjednici o nastavku pregovora u Ženevi, kao i o stanju u RS Krajini. Savjet se založio za pravičan i trajan mir u BiH – dogovoreno je da će delegaciju, u budućim pregovorima predvoditi predsjednik SRJ Dobrica Ćosić.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.